fbpx
Ga naar content

Echtscheiding en narcisme: hoe pak ik dat aan?

In de periode van echtscheiding zijn er veel emoties. Bent u van plan te scheiden met iemand die narcistische trekjes vertoont, dan komen daar nog meer emoties en uitdagingen bij kijken. Voor het verbreken van een relatie met iemand met narcisme is veel moed nodig. Bovendien is het belangrijk stevig in uw schoenen te zijn. In deze periode zal er veel onzekerheid en manipulatie teweeg kunnen komen. 

In dit artikel wordt er toegelicht wat narcisme is, hoe een narcistische partner reageert op een scheiding en hoe een scheiding het beste geregeld kan worden in deze situatie. 

Definitie van narcisme 

De betekenis van narcisme volgens het woordenboek betreft: een vorm van gedrag dat wordt gekenmerkt door een doorgeslagen gevoel van eigenwaarde en een ziekelijke liefde voor zichzelf. Kort gezegd betekent dit dat iemand met narcisme ervan overtuigd is belangrijk te zijn. Bovendien zijn zij voortdurend zoekende naar bevestiging van dit gevoel. 

Narcisme is vaak te herkennen aan de volgende kenmerken: 

  • Continue hunkeren naar aandacht en macht 
  • Inleven in een ander is moeizaam 
  • Emoties van een ander doen er niet toe 
  • Maakt misbruik om eigen doelen te behalen 

Ziet u bovenstaande kenmerken terug bij uw partner? Dan is de kans groot dat hij of zij narcistische persoonlijkheidskenmerken heeft. 

Hoe reageert een partner met narcistische trekken op de aankondiging van een scheiding? 

Door het gevoel van afwijzing kan er een deuk ontstaan van het imago van uw partner. Een extreme reactie van verdriet of frustratie is vaak het gevolg hierop. Bereid u zichzelf erop voor dat na de aankondiging dat u wilt scheiden een periode kan aanbreken van manipulatie. Hij of zij vertelt u dan dat een leven zonder u niet voor te stellen is. Hier kan ook veel woede bij komen kijken. 

In deze situatie is het noodzakelijk om bij uw eigen besluit te blijven. Eventueel kunt u na de melding direct de omgeving waarin uw narcistische partner zich bevindt te verlaten. Bereid dit moment goed voor!

3 tips bij het scheiden van een narcist

Het is essentieel dat u beseft dat elke narcist anders is. De reactie op een scheiding kan uiteenlopen. Onderstaande tips zijn gebaseerd op het aanpakken van de aankondiging en de noodzaak van het opbouwen van een ondersteunend netwerk. 

#1 Bereid de scheiding financieel goed voor 

Bij elke scheiding zijn er twee verliezers. In de best voorkomende situatie zijn de verantwoordelijkheden en bezittingen op een eerlijke manier verdeeld. Bij een partner met narcistische trekken zal dit niet het geval zijn. In zijn of haar ogen bent u degene die alles kapot heeft gemaakt. Zorg er daarom voor dat u een goed overzicht heeft van uw financiële situatie. Het kan zelfs nuttig zijn kopieën te maken van belangrijke documenten en deze elders op te slaan. Onjuiste beweringen van uw narcistische partner kunnen hiermee worden verlegd. 

#2 Zoek steun 

Als u gaat scheiden van een narcist, kan dit een gevoel van eenzaamheid geven. Bouw daarom een goed netwerk op die u helpt door deze lastige periode heen te komen. Probeer ook eens aansluiting te vinden bij de diverse online forums. Hier kunt u in contact komen met anderen die in dezelfde situatie zitten. 

#3 Deel uw situatie aan uw advocaat 

Niet altijd is het direct duidelijk voor een advocaat dat uw partner een narcist is. Zorg er daarom voor dit direct te delen met uw advocaat. 

Hulp nodig?

Onze experts voorzien u graag van de juiste begeleiding. Bij Judex kunt u een pakket afnemen die past bij uw situatie. Niet altijd is mediation de juiste oplossing wanneer uw partner narcistische trekken vertoond. Gelukkig kennen wij genoeg succesverhalen over een scheiding door middel van mediation met een narcistische partner. U wordt bij elk traject op de juiste manier geholpen, ook bij online scheiden. Wilt u eerst meer informatie of wilt u bespreken welke stappen u dient te nemen? Onze experts helpen u graag verder. U kunt direct een gratis adviesgesprek inplannen.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven