fbpx
Ga naar content

Scheiden van een narcist

Scheiden is voor niemand leuk, niet alleen voor uzelf, maar een scheiding geeft vaak een gevoel van gezichtsverlies of falen naar de buitenwereld toe. Mensen met narcistische kenmerken reageren er vaak nog heftiger op. Wij leggen u uit hoe u hier het beste mee om kunt gaan wanneer u wilt scheiden van een narcist

 

Wat is een narcist

Een narcist is een persoon van wie zijn of haar gedrag gekenmerkt wordt door ziekelijke eigenliefde en doorgeslagen gevoel van eigenwaarde. Narcisten zijn ervan overtuigd dat zij het belangrijkste zijn (in ieder geval belangrijker dan de mensen om hun heen), waarbij ze continu op zoek zijn naar bevestiging en willen hierin ‘gevoed’ worden door anderen. Vaak kunnen ze zich niet goed inleven in de emoties van een ander, missen ze empathisch vermogen, zijn ze extreem jaloers, en zijn een ster in manipuleren. Soms is het lastig een narcist direct te herkennen, maar komt u erachter naarmate u ze beter leert kennen en dus waarschijnlijk al midden in een relatie zit.

 

Hoe reageert een narcist op een scheiding

Hoe een narcist zal reageren als gezegd wordt dat iemand van hem of haar wil scheiden? Als eerste is het goed om te begrijpen dat voor een narcist een scheiding meteen een imagoprobleem betekent. Zijn of haar imago is alles, hun ego zal gigantisch gekrenkt worden, want hoe kunt u het in uw hoofd halen van hem (of haar) te willen scheiden? Een narcist zal erg gevoelig reageren op deze vorm van afwijzing, want een narcist kan niet tegen kritiek. Er zijn dus een paar reacties te bedenken hoe een narcist zal reageren op het bericht van een scheiding:

– Extreem boos
Met allerlei nare verwijten, geschreeuw, geen fatsoen. Door de woede is het heel goed mogelijk dat de narcist iemand dagenlang lastigvalt, of juist dagen negeert. Dit woedende gedrag komt voort uit het feit dat de narcist vindt dat zijn/haar leven is verwoest. Het liefst wil de narcist geen scheiding, niet omdat hij zijn partner niet kwijt wil, maar om geen gezichtsverlies te lijden.

– Extreem emotioneel
Extreem verdrietig en zal heel overdreven gaan smeken, vragen en huilen om ervoor te zorgen dat de scheiding niet doorgezet wordt. De narcist zal proberen ineens zijn/haar liefde verklaren, iets wat tijdens het huwelijk waarschijnlijk niet of nauwelijks is gebeurd en proberen met complimentjes en cadeautjes zijn/haar partner te laten denken dat hij echt niet zonder hem/haar kan. Wat ook zo is, maar niet omdat de narcist zijn partner niet wil verliezen, maar omdat hij/zij geen gezichtsverlies wil lijden.

Een combinatie van beide is ook mogelijk.

 

Duidelijke boodschap

Hoe dan ook is het belangrijk dat u de boodschap heel duidelijk brengt. Geef aan dat het definitief is, maar leg ook uit waarom u wilt scheiden. Hoogstwaarschijnlijk zal de narcist daarna heel erg zijn/haar best doen u over te halen. Als hij/zij merkt dat dit niet lukt, is het goed mogelijk dat er bedreigingen volgen of dat u gechanteerd of gemanipuleerd wordt. Het is dan ook verstandig dat op het moment dat u de boodschap brengt dat u wilt scheiden, dat u iemand die u vertrouwd in de buurt heeft of ervan afweet.

 

Hulp bij scheiden

Scheiden van een narcist is niet makkelijk. Vanwege het beperkte inlevingsvermogen en missende empathische vermogen in anderen, is scheiden met een mediator waarschijnlijk geen optie. Samen afspraken maken of een compromis sluiten over een onderwerp waar je het niet meteen samen eens over bent, zal heel moeilijk gaan. Beiden een advocaat in de arm nemen, zal de beste oplossing zijn. Uiteraard zijn er ook scheidingen waarbij een mediator helpt, succesvol verlopen. Belangrijk was hierbij vooral dat de tegenpartij goed voorbereid was op weerstand, weinig inlevingsvermogen en dat de narcist nog steeds alle controle probeert te houden op de situatie. Geduld en alles goed vastleggen zijn hierbij erg belangrijk.

U gaat scheiden. Bij Judex kijken ze naar de beste manier van scheiden, passend bij uw persoonlijke situatie. Een voorbeeld hiervan is mediation. Judex biedt de mogelijkheid u gedurende het gehele traject te begeleiden waarbij u kunt kiezen uit verschillende pakketten.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven