fbpx
Ga naar content

Vergoeding van de kosten van lijkbezorging

De aansprakelijke partij moet ook de kosten van de begrafenis of de crematie vergoeden. Het moet dan wel gaan om kosten die redelijk zijn gelet op de levensomstandigheden van de overledene.

De nabestaanden hebben in feite recht op vergoeding van de kosten van de begrafenis of crematie voor een bedrag dat in overeenstemming is met de maatschappelijke positie van de overledene.

Een voorbeeld.

De overledene heeft een ongebruikelijk grote familie of ongebruikelijk veel vrienden en kennissen, waardoor het kaartenwerk en de receptie veel duurder uitvalt dan normaal. Deze extra kosten komen voor rekening van de aansprakelijke partij.

Maar als de nabestaanden zouden besluiten om twintig extra volgauto’s te huren en een symfonieorkest in te schakelen, dan zullen deze extra kosten niet vergoed hoeven worden.

Nog een voorbeeld.

De overledene is in Spanje geboren. Veel familieleden van de overledene wonen in Barcelona waar zich ook het familiegraf bevindt. De nabestaanden staan erop dat de overledene in zijn geboortegrond in dat familiegraf begraven wordt.

De kosten van overbrenging van het stoffelijk overschot en de reiskosten van de nabestaanden zijn zeer aanzienlijk. Voor dit soort gevallen zijn in de rechtspraak nog geen duidelijke regels ontwikkeld.

Het ligt wel voor de hand dat u als nabestaande(n) deze kosten – binnen redelijke grenzen – bij de aansprakelijke partij kunt claimen.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven