fbpx
Ga naar content

Letselschade & ongevallen: Veelgestelde vragen

Letselschade is een breed begrip. Het is alle schade die voortkomt uit lichamelijk of psychisch letsel door bijvoorbeeld verkeersongevallen, medische fouten of bedrijfsongevallen. Niet alleen de kosten die direct gerelateerd zijn aan uw letsel worden gezien als letselschade. Behalve kosten die u maakt voor bijvoorbeeld operaties en ziekenhuisverblijven vallen ook zaken als misgelopen loon en…

Lees verder

Het Waarborgfonds fungeert als een vangnet in de WAM. Voor in het verkeer veroorzaakte schades waarvoor geen verzekeraar kan worden aangesproken, kan het Waarborgfonds worden benaderd.

Denk aan de situatie waarin de schadeveroorzakende partij onbekend is gebleven (bijv. bij doorrijden na aanrijding) of gewoon niet verzekerd was.

Bij een sommenverzekering staat van te voren vast in welke gevallen de verzekeraar een van te voren overeengekomen bedrag (de verzekerde som) uitkeert. Er is geen rechtstreeks verband tussen de schade zoals die in werkelijkheid is geleden en de hoogte van de som.

Met finale kwijting wordt de wederzijdse afspraak bedoeld om niet meer op de zaak terug te komen. U zet als het ware samen met de tegenpartij een dikke streep onder de zaak.

Als partijen elkaar aan het slot van een schaderegeling over en weer ‘finale kwijting' verlenen dan wordt dat opgenomen in een vaststellingsovereenkomst. Alleen als er sprake is van bedrog of in andere zeer uitzonderlijke omstandigheden kunt u nog op de zaak terugkomen.

Het moment van kwijting valt vaak samen met betaling van de definitieve schade-uitkering door de aansprakelijke partij. U moet op dat moment dus goed bedenken of de tijd wel rijp is voor een definitieve regeling van uw schade.

Schaderegelen duurt in het algemeen langer dan men denkt en dan als wenselijk wordt ervaren. Gemiddeld duurt een letselschadezaak twee jaar. Dit heeft met name te maken met het feit dat er sprake moet zijn van een medische eindsituatie voordat de letselschadezaak definitief kan worden geregeld.

Logischerwijs neemt een eenvoudige zaak minder tijd dan een complexe. Het verschil tussen eenvoudig en complex kan talloze redenen hebben, waarvan de belangrijkste de aard en ernst van het letsel is.

Voldoende duidelijkheid over het herstel en daarmee over de mate van genezing van het slachtoffer, is dus een basisvoorwaarde om tot een eindregeling van een letselschade te komen. Andere tijdrovende factoren zijn het ondergaan van medische keuringen, arbeidsdeskundige keuringen en - niet in de laatste plaats - gerechtelijke procedures.

Dat hangt ervan af. Als uw zaak niet al te ingewikkeld is en u heeft een spoedeisend belang, dan zou een kort geding procedure de meest voor de hand liggende keuze zijn. Bij meer ingewikkelde zaken zult u een uitgebreidere procedure moeten voeren, een zogenaamde bodemprocedure.

Dat is op voorhand niet exact te voorspellen. De totale kosten van een procedure hangen af van het soort procedure en de duur. U moet al gauw op enkele duizenden euro's rekenen.

Als uw inkomen beneden een bepaalde grens ligt, dan kunt u in aanmerking komen voor gefinancierde rechtshulp. In dat geval betaalt de overheid het grootste deel van de kosten. Als u in de procedure in het gelijk wordt gesteld, kunt u naar verwachting (een deel van) kosten bij de tegenpartij claimen.

Dat hangt af van het soort procedure. Een kort geding procedure (spoedprocedure) neemt ongeveer drie tot zes weken in beslag. Een uitgebreide bodemprocedure duurt zeker enkele maanden, maar kan soms uitlopen dat een jaar of langer.

Als er over letselschade voor de rechter moet worden geprocedeerd, kunnen de kosten hoog oplopen als u niet in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand (toevoeging) of als u geen rechtsbijstandverzekering heeft.

Daar staat tegenover dat als u de zaak wint, de kosten meestal uit een deel schadevergoeding kunnen worden voldaan. Laat u hierover terdege voorlichten door uw advocaat of belangenbehartiger. Als de aansprakelijkheid is erkend, kunnen de kosten van rechtsbijstand voor rekening van de tegenpartij worden gebracht. Let wel: dit betreft alleen de kosten voorafgaand aan een procedure.

Als de rechter u in het gelijk stelt, zal de rechter de tegenpartij (meestal) in de proceskosten veroordelen. Dit gaat om een forfaitair bepaald bedrag dat als regel de werkelijk gemaakte kosten niet zal dekken.

Gefinancierde rechtshulp (toevoeging) is een door de overheid bekostigde voorziening voor rechtsbijstand aan minder-vermogenden. Of u in aanmerking komt hangt af van uw inkomen en uw vermogen. In alle gevallen bent u een eigen bijdrage verschuldigd aan de advocaat.

Deze bijdrage is (eveneens) afhankelijk van uw inkomen. Voor letselschade gelden bijzondere subsidies, zoals een bijdrage in de kosten van een medisch haalbaarheidsonderzoek.

Maak kennis met onze scheidingsexperts

De drie beloftes van Judex

  • ONTZORGING

    Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

  • PERSOONLIJK

    Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

  • KWALITEIT

    Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken
Terug naar boven