Ik ben als passagier betrokken bij een ongeval met een motorvoertuig

Terug naar overzicht

Ik ben als passagier betrokken bij een ongeval met een motorvoertuig

Als u betrokken bent bij een verkeersongeval terwijl u passagier bent (dus geen bestuurder) van een auto, of duopassagier van bijvoorbeeld een motorfiets of bromfiets, dan krijgt u vrijwel altijd uw schade vergoed.

Als inzittende of passagier kunt u een beroep doen op een regeling van het Verbond van Verzekeraars, de zogenaamde ‘Schaderegeling schuldloze derde'. Het Verbond van Verzekeraars is een belangenvereniging van verzekeraars in Nederland.

Op grond van deze regeling is de verzekeringsmaatschappij van de auto, motorfiets of bromfiets waarin of waarop u zat, verplicht uw schade te vergoeden.

Deze verzekeringmaatschappij kan proberen om die schade weer te verhalen op een andere verzekeringsmaatschappij, bijvoorbeeld in het geval duidelijk is dat een andere partij schuld heeft aan het ongeval. Mogelijk zal deze laatste verzekeraar de schaderegeling van de eerste overnemen.

Het is overigens niet altijd zo dat u al uw schade vergoed krijgt. U krijgt bijvoorbeeld niet al uw schade vergoed als u zelf ook in bepaalde mate schuldig was aan het ontstaan van de schade. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarbij u geen autogordel droeg ten tijde van de aanrijding.

Overigens moet de verzekeringsmaatschappij dan nog wel aantonen dat het letsel of de schade is vergroot door het niet dragen van de autogordel.

Een ander voorbeeld is de situatie waarbij u meerijdt met iemand waarvan u weet dat hij of zij alcohol of drugs heeft gebruikt. Afhankelijk van de situatie wordt een klein deel (bijvoorbeeld 10%) of iets groter deel (bijvoorbeeld 25%) van uw schade niet vergoed door de verzekeringmaatschappij.

Op zoek naar een advocaat die bij uw situatie past?

VRAAG GRATIS ADVIES Advies aanvragen

Hier zijn wij trots op:

  • Judex krijgt 4 van de 5 sterren op service gebied!
  • Er zijn meer dan 948 vragen gesteld dit jaar
Advies aanvragen

Hoe werkt gratis vragen naar advies?

  1. 1 U stuurt uw vraag op naar Judex.nl
  2. 2 Wij matchen uw vraag met een van onze experts
  3. 3 Een expert beantwoord binnen 24 uur uw vraag