fbpx
Ga naar content

Verhuis- en scheidingsregeling bij eigen woning

Wanneer je koopwoning je hoofdverblijf is, heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Wat kun je doen als je, bijvoorbeeld door een scheiding, je woning gaat verlaten? Onze Judex-mediator Marieke van Plateringen schrijft elke maand een blog. Ze geeft praktische tips en handige feitjes. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.

Wanneer je koopwoning je hoofdverblijf is, heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Je hoofdverblijf is het adres waar je bij de gemeente staat ingeschreven. Wat kun je doen als je, bijvoorbeeld door een scheiding, je woning gaat verlaten? In deze situatie kun je gebruik maken van de scheidingsregeling.

Scheidingsregeling

Je hebt nog 2 jaar recht op hypotheekrenteaftrek voor jouw deel van de hypotheek als je je hoofdverblijf moet verlaten door een scheiding en het huis nog (deels) op jouw naam staat. Deze 2 jaar gaat in op de dag dat je de woning verlaat.

Deze regeling geldt ook voor samenwoners. Voor de scheidingsregeling wordt er gekeken naar het eindigen van het fiscale partnerschap. Hiervoor hoef je niet getrouwd te zijn geweest.

Rekenvoorbeeld:

Suus en Martijn gaan uit elkaar. Martijn verlaat op 1 februari 2021 de woning. Tot 1 februari 2023 heeft Martijn recht op hypotheekrenteaftrek volgens de scheidingsregeling. Suus heeft langer recht op hypotheekrenteaftrek, want zij blijft in de woning wonen.

Voorwaarde

Een voorwaarde voor recht op hypotheekrenteaftrek op basis van de scheidingsregeling is dat je ex-partner in de woning woont. De woning moet dus het hoofdverblijf blijven van de andere partner. Wanneer de ex-partner de woning ook verlaat komt de scheidingsregeling te vervallen. Er is dan sprake van de verhuisregeling.

Verhuisregeling

Je kunt gebruik maken van de verhuisregeling op het moment dat de tweede eigenaar de woning verlaat. Deze regeling houdt in dat je nog 3 jaar en het lopende kalenderjaar recht hebt op hypotheekrenteaftrek van je woning.

Rekenvoorbeeld:

Suus verlaat op 14 april 2022 de woning. Zij trekt bijvoorbeeld in bij haar nieuwe partner. De woning staat leeg en komt in de verkoop. Op 14 april 2022 gaat de verhuisregeling in. De scheidingsregeling voor Martijn komt te vervallen.

Suus heeft het kalenderjaar + 3 jaar recht op hypotheekrenteaftrek volgens de verhuisregeling. Vanaf 14 april 2022 t/m 31 december 2025 dus. Martijn heeft al eerder het huis verlaten (1 februari 2021). Martijn heeft ook recht op het kalenderjaar + 3 jaar vanaf het verlaten van de woning. Hij heeft dus recht op de aftrek tot 31 december 2024.

De verhuisregeling stopt al eerder als de woning verkocht is.

Samen aangifte doen in het jaar van scheiding

In het kalenderjaar dat je bent gescheiden mag je nog samen aangifte van de inkomstenbelasting doen. Je kunt ervoor kiezen om nog het hele jaar aangemerkt te worden als fiscaal partners. In het scheidingsconvenant worden jullie afspraken hierover vastgelegd.

Na 2 jaar

Als de scheidingsregeling na 2 jaar niet meer geldt, verhuizen de woning en de hypotheekschuld naar box 3. Voor deze woning heb je dan geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. De schuld is wel aftrekbaar van de waarde van de woning.

Gaan u en uw partner uit elkaar en willen jullie samen houdbare afspraken maken onder begeleiding van een professional? Kies dan voor mediation via Judex. 

Terug naar boven