Ga naar content

Wat kan ik doen als mijn ex-partner de kinderalimentatie niet betaalt?

Helaas komt het met enige regelmaat voor dat de alimentatie-betaler niet of niet op tijd zorg voor de betaling van de kinderalimentatie. Het is in het algemeen verstandig om uw partner hier eerst schriftelijk op te wijzen en te benadrukken dat u de alimentatie tijdig en volledig wenst te ontvangen.

Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO)
Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) voert in opdracht van de ministers van Justitie en van VWS inningstaken uit op het gebied van zogenaamde wettelijke onderhoudsbijdragen.

Het LBIO kan dus als een soort incassobureau de incasso van de kinderalimentatie van u overnemen als uw ex-partner weigerachtig blijft om de kinderalimentatie op tijd en volledig te voldoen. U kunt het LBIO alleen inschakelen als:

 • de kinderalimentatie door de rechter is vastgesteld
 • er minimaal één maand achterstand is (u ontvangt niets of te weinig)
 • de betalingsachterstand minimaal 10 euro bedraagt
 • de betalingsachterstand op het moment van uw verzoek niet ouder is dan 6 maanden
 • uw betalingsplichtige ex-partner (vaak de man) op de hoogte is gesteld van het bankrekeningnummer waarop hij of zij de kinderalimentatie over kan maken

Als aan alle bovenstaande voorwaarden voldaan is, kunt u bij het LBIO een aanvraag indienen voor de inning van de kinderalimentatie. Dit doet u door middel van het aanvraagformulier dat u volledig moet invullen en samen met de originele rechterlijke beschikking aan het LBIO moet sturen. De originele beschikking herkent u aan het stempel bovenaan de beschikking met daarin de woorden ‘In naam der Koning’.

U kunt in plaats van het LBIO ook een deurwaarder inschakelen om de kinderalimentatie voor u te incasseren.

Als de kinderalimentatie niet is vastgelegd door de rechter, is het verstandig om eerst contact op te nemen met een in echtscheidingen gespecialiseerde advocaat. Deze advocaat kan de rechter dan verzoeken om de alimentatie alsnog officieel vast te leggen.

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw wensen?

 • Online scheiden

  U regelt uw scheiding zelf, onder begeleiding van gecertificeerde specialisten.

  Meer weten
 • Mediation

  Een mediator helpt u bij het maken van keuzes en ontzorgt u volledig.

  Meer weten
 • Hulp bij scheiden

  Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

  Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven