fbpx
Ga naar content

Urgentie aanvragen? Alles over urgentieverklaringen bij scheiden

Hebt u besloten om te gaan scheiden en bezit u ook een koopwoning? Dan moeten er meerdere zaken geregeld worden. Het is belangrijk om te bepalen wat er met de woning gebeurt en te bekijken of een van de partners op zoek moet naar een nieuwe woning, maar dat kan lastig zijn op de huidige woningmarkt. Een huurwoning kan uitkomst bieden. In sommige gevallen kunt u daar ook urgentie voor aanvragen. Lees meer over de mogelijkheden!

Wat is een urgentieverklaring?

Een urgentieverklaring kan worden aangevraagd door een woningzoekende die met spoed op zoek is naar een nieuwe woning. Dit is vaak het geval na een scheiding. Als de urgentie is toegewezen, dan krijgt u voorrang op een huurwoning in uw gemeente. Een expert kan u helpen met een urgentie aanvragen en dit proces volledig uit handen nemen. De expert beoordeelt de aanvraag en neemt alleen uw dossier aan als het een goede slagingskans heeft bij de woningbouwvereniging of gemeente. Het kan zijn dat een jurist contact met u opneemt om de casus te bespreken. Zo krijgt u snel een juiste beoordeling. 

Wanneer is het mogelijk om urgentie aan te vragen?

In de volgende gevallen is het mogelijk om een urgentieverklaring te krijgen als u met spoed op zoekt bent naar een huurwoning:

  • Het is social urgent: U ondervindt ernstige hinder door sociale omstandigheden 
  • Het is financieel urgent: U krijgt een (onverwachte) achteruitgang in uw inkomen 
  • In het belang van de kinderen: U moet noodgedwongen het huis verlaten met de kinderen
  • Het wordt geadviseerd: U moet op advies van een wijkteam, de huisarts of politie uw woning verlaten
  • Het wordt verzocht: U bent verzocht – of gesommeerd – om de woning te verlaten

Hoe snel kunt u een woning krijgen met een urgentieverklaring?

Heeft u een aanvraag ingediend? Dan ontvangt u een reactie enkele weken na het indienen. Het verschilt per gemeente hoe snel uw aanvraag behandeld wordt.  Voor de snelheid van de procedure en de uiteindelijke uitkomst is het belangrijk dat u alle benodigde documenten tijdig deelt zodat de situatie goed onderbouwd kan worden.

Is de urgentieverklaring uiteindelijk aan u toegewezen? Dan kunt u vervolgens de aanvraag zien in uw WoningNet-account. WoningNet regelt de toewijzing van sociale huurwoningen. Daar krijgt u voorrang op andere kandidaten als u actief reageert op woningen. U heeft vervolgens 3 maanden de tijd om een geschikte woning te vinden op basis van de samenstelling van uw huishouden. U dient hierbij rekening te houden met de regel dat u geen geschikte woningen mag weigeren. Mocht het echt niet lukken om een geschikte woning te vinden, dan is het ook mogelijk om een verlenging van de urgentieverklaring aan te vragen.

De juiste hulp in elke situatie

Wilt u eerst uitzoeken wat er met de koopwoning dient te gebeuren bij een scheiding? Er zijn meerdere mogelijkheden. Een expert van Judex helpt u graag verder om helder te krijgen welke optie het beste bij uw situatie past bij scheiden en een koopwoning.  

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven