fbpx
Ga naar content

Scheiden en koopwoning

Bij een scheiding komt ook de vraag naar voren: wat doet u met het woonhuis? Bij een huurwoning is dat vaak niet zo ingewikkeld. Maar als het om een koopwoning gaat, hoe gaat u hiermee om? We vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn en de hulp die u hierbij kunt krijgen.

Woning verkopen bij scheiding ja of nee?

Feitelijk zijn er twee opties waar u uit kunt kiezen wat u met uw koopwoning kunt doen als u gaat scheiden. Als eerste kunt u het huis gezamenlijk verkopen en beiden een nieuw onderkomen zoeken. De tweede optie is dat een van u er graag wil blijven wonen. Dan moet u als eerste uitzoeken of dat financieel haalbaar is. Wanneer u graag wil blijven in jullie koopwoning, dan moet u uw ex-partner uitkopen en de volledige hypotheek overnemen.

Hypotheek overnemen bij scheiden

We gaan even uit van de meest voorkomende situatie waar u beiden eigenaar bent van de koopwoning en gezamenlijk een hypotheek heeft. U heeft dus allebei recht op de helft van de zogenaamde ‘eigenwoningschuld’. Deze term kent u misschien wel van de Belastingdienst. Dit is het bedrag waarover u hypotheekrente mag aftrekken, wanneer u voldoet aan bepaalde voorwaarden. Belangrijk om te weten is, dat deze de hypotheek in zijn geheel op uw naam en dient u dus in staat te zijn de maandelijkse lasten te betalen. 

Gezamenlijke verkoop

Wanneer u besluit de koopwoning gezamenlijk te verkopen, zal er sprake zijn van winst of schuld. Die winst of schuld die overblijft na de verkoop, moet u ook eerlijk verdelen. 

Maak het huis onderdeel van het scheidingsproces

Het koophuis is een belangrijk onderdeel van uw scheiding. In de meeste gevallen is dit ook het meest dure bezit van het huishouden en wat u hiermee doet na de scheiding zal grote financiële gevolgen kunnen hebben. Neem daarom de koopwoning en wat u hiermee gaat doen mee in het gehele scheidingsproces door bijvoorbeeld al een hypotheekexpert mee te laten denken en kijken, die vervolgens ook met jullie mediator of advocaat kan schakelen wanneer dat nodig is. Samen kunnen ze u en uw aanstaande ex-partner laten zien hoe het ervoor staat en kunt u gezamenlijk naar tevredenheid er besluiten overnemen. 

Bij Judex bestaan speciale pakketten genaamd ‘Scheiden & Wonen’ . Een financieel expert kijkt mee om zo de beste afspraken te maken. Dit maakt het gehele traject wel een stuk gemakkelijker en zorgt ook voor een hele hoop minder stress omdat u alles ‘onder een dak’ kunt regelen.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven