Gemeenschap van Goederen: de voor- en nadelen
Wanneer u gaat trouwen of het geregistreerd partnerschap aangaat, moet u beslissen of u kiest voor huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen. Bij een scheiding kan deze keuze gevolgen hebben op uw financiële situatie. Wat zijn de verplichtingen bij gemeenschap van goederen en welke voor- en nadelen van gemeenschap van goederen kunt u afwegen? Wij lichten het verder aan u toe.
Wat is gemeenschap van goederen?
Wanneer u ervoor kiest om in gemeenschap van goederen te trouwen, worden automatisch alle bezittingen gemeenschappelijk. Dit geldt zowel voor alle bezittingen én schulden. Hierbij zijn er wel twee belangrijke verschillen die u moet weten:
Beperkte gemeenschap van goederen
Als u kiest voor gemeenschap van goederen, dan geldt sinds 1 januari 2018 automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. Hieronder vallen dan de volgende zaken:
- De bezittingen en schulden die privé waren voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap, blijven privé. Alleen bezittingen en schulden die u samen voor het huwelijk hebt opgebouwd en kunt aantonen, neemt u wel mee.
- Alle bezittingen en schulden die u en uw partner tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap opbouwen zijn wel gemeenschappelijk.
- Als u of uw partner een onderneming opricht tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap, is dit gezamenlijk bezit. Bestond een eigen onderneming al voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan blijft dit privé.
- Erfenissen of schenkingen die u voor of tijdens het huwelijk krijgt, blijven bij een beperkte gemeenschap van goederen van u. De erflater of schenker kan wel in het testament vastleggen dat uw partner ook een deel krijgt.
- Besluit u te gaan scheiden? U en uw partner krijgen dan beiden 50% van alle bezittingen en schulden die in de wettelijke gemeenschap van goederen vallen.
Algehele gemeenschap van goederen
Het kan ook zijn dat u voor 2018 getrouwd bent in algehele gemeenschap van goederen. Hierdoor gelden er andere regels waar u rekening mee moet houden tijdens het samen zijn en wanneer u gaat scheiden:
- Alle bezittingen én schulden die u en uw partner al hadden en de toekomstige bezittingen zijn van u en uw partner samen.
- Ook schenkingen en een erfenis vallen in de gemeenschap van goederen. Het kan er alleen buiten vallen, wanneer een erflater het anders heeft laten vastleggen.
- Wanneer een van de partners een eigen onderneming heeft, valt deze automatisch in de gemeenschap van goederen. Dit betekent dat schuldeisers ook aanspraak maken op alle gezamenlijke bezittingen.
- Besluit u te gaan scheiden? U en uw partner krijgen dan 50% van alle bezittingen en schulden.
Gemeenschap van goederen voor- en nadelen
Wanneer u in gemeenschap van goederen trouwt of een geregistreerd partnerschap afsluit, kan dit een aantal voordelen met zich meebrengen.
De voordelen:
- Gelijkwaardigheid: Er kan in een huwelijk geen onduidelijkheid of onenigheid ontstaan omdat het helder is welke bezittingen van u samen zijn. Dit kan zorgen voor een gevoel van meer gelijkwaardigheid binnen de relatie.
- Eenvoudige administratie: De administratie van de financiën is eenvoudiger. Wanneer u besluit te gaan scheiden is er ook sneller te bepalen hoe het verdeeld wordt.
- Duidelijkheid bij overlijden: Het is iets waar u natuurlijk niet over na wilt denken, maar bij overlijden van één van de partners is de andere partner er direct zeker van dat de helft van het gezamenlijk vermogen automatisch voor diegene is.
- Verdeling bij een scheiding: Het kan helaas ook voorkomen dat u gaat scheiden. Dit is vaak al een lastig proces, maar door de regels van gemeenschap van goederen kan alles duidelijk worden verdeeld, waardoor onenigheid en lange processen sneller voorkomen worden.
- Beperkte gemeenschap van goederen voelt eerlijker: Wanneer u in beperkte gemeenschap van goederen bent getrouwd, voelen die regels vaak eerlijker wanneer u uit elkaar gaat. Zo blijven schulden voor het huwelijk prive, zijn erfenissen vaak voor uzelf en blijft een onderneming (die in zwaar weer kan verkeren) ook privé als deze was opgericht voor het huwelijk.
Er zijn echter ook een aantal nadelen die benoemd moeten worden, denk dus goed na of u kiest voor gemeenschap van goederen en ga bij een scheiding goed na wat de regels zijn en waar u recht op heeft.
De nadelen:
- Aansprakelijkheid schulden: Heeft uw ex-partner of u beide schulden opgebouwd tijdens het huwelijk, dan bent u daar samen verantwoordelijk voor. Dit geldt ook voor een onderneming die opgericht is tijdens het huwelijk en failliet gaat. Schuldeisers kunnen dan aanspraak maken op uw gezamenlijke bezittingen.
- Scheiden met de vastgestelde regels: Bij een scheiding kan het fijn zijn dat alles al duidelijk is, u en uw partner hebben recht op 50% van alle gemeenschappelijke bezittingen schulden, maar dit kan ook als een nadeel gezien worden! Het kan uiteindelijk voor u financieel minder gunstig zijn wanneer uw partner bijvoorbeeld schulden heeft gemaakt tijdens het huwelijk. Of er hangt veel emotionele waarde aan bepaalde bezittingen en u kunt die niet altijd toe eigenen.
- Bewijs van eigendom aantonen: Bij een scheiding is het belangrijk dat u duidelijk kunt aantonen wat privé bezittingen, schulden of erfenissen zijn. Het is daarom verstandig om bij belangrijke bezittingen documentatie te hebben zoals bijvoorbeeld een aankoopnota of schenkingsakte.
Huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen
Wanneer u niet in gemeenschap van goederen wilt trouwen of het geregistreerd partnerschap wilt aangaan, kunt u ook kiezen voor huwelijkse voorwaarden.
De keuze die u het beste kunt maken, hangt sterk af van uw persoonlijke en financiële situatie. Gemeenschap van goederen schept duidelijkheid en gelijkwaardigheid, maar kan ook risico’s met zich meebrengen. Huwelijkse voorwaarden bieden alternatieven en meer flexibiliteit, ook bij een scheiding. Het is raadzaam om uw persoonlijke situatie te bespreken met een specialist. De experts van Judex helpen u graag verder!
Ook interessant voor u:
- 3 veelgestelde vragen over Sinterklaas vieren als gescheiden ouder
- 5 tips voor vrouwen na een scheiding
- Achternaam veranderen na een scheiding
- Achternaam veranderen na scheiding
- Afspraken maken over foto’s van de kinderen op social media
- Akte van berusting
- Alles over alimentatie bij een echtscheiding
- Als gescheiden gezin kerst vieren
- Bewijsvoering in een echtscheidingsproces
- Buitenlands huwelijk ontbinden