fbpx
Ga naar content

Scheiden met huwelijkse voorwaarden

Als u gaat trouwen kunt u voor of tijdens het huwelijk bij een notaris huwelijkse voorwaarden opstellen. Dit zijn afspraken die u samen met uw partner maakt over de verdeling en het gescheiden houden van bezittingen tijdens een huwelijk. Bij een scheiding moet er dus rekening gehouden worden met de huwelijkse voorwaarden die zijn vastgesteld. Hoe gaat dat in zijn werk? Wij lichten het verder toe.

Waarom huwelijkse voorwaarden?

Allereerst belichten we nog even waarom mensen voor huwelijkse voorwaarden kiezen en welke vormen er zijn. Als u tijdens uw huwelijk bezittingen of schulden apart wilt houden, dan gaat u naar de notaris voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden. Hierin kunt u een koude uitsluiting, (beperkte) gemeenschap van goederen of alles wat daartussenin ligt vastleggen. Zo maken mensen bijvoorbeeld ook specifieke afspraken over de verdeling van:

  • Inkomen
  • Schulden
  • Een woning
  • Een eigen onderneming
  • Pensioen
  • Erfenissen en schenkingen

Door het opstellen van huwelijkse voorwaarden kan er voorkomen worden dat bepaalde bezittingen of schulden bij een scheiding automatisch 50/50 verdeeld worden, zoals bij het trouwen in gemeenschap van goederen

Hoe gaat de verdeling in zijn werk bij een scheiding

Bij de scheiding dienen de afspraken die zijn vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden nageleefd te worden. We lichten het verder toe met de meest voorkomende huwelijkse voorwaarden:

  1. Koude uitsluiting

Wanneer u ervoor gekozen heeft om gemeenschap van goederen geheel uit te sluiten, dan blijven zowel alle bezittingen als schulden privé. Er ontstaat dan geen vermenging van vermogen en goederen. Daarnaast is er ook geen vorm van verrekening van inkomsten afgesproken en spreken we van koude uitsluiting.

Bij een scheiding is het dus snel duidelijk welke bezittingen en schulden u heeft en ook behoudt. Daarentegen kan het ook nadelig zijn als één van de partners minder heeft opgebouwd, doordat deze partner bijvoorbeeld minder is gaan werken en de zorg voor de kinderen op zich heeft genomen.

  1. (Beperkte) gemeenschappen

U kiest voor de beperkte gemeenschap als u wilt dat een deel van de goederen gemeenschappelijk is en de rest privé blijft. Voorbeelden zijn dat u alleen een koopwoning of de inboedel gemeenschappelijk maakt. Het kan ook zijn dat u juist afspreekt dat alles gemeenschappelijk is en enkele zaken wel privé blijven, zoals een erfenis of een kostbare verzameling.

Bij een scheiding kan hierdoor dus goed bekeken worden wat er 50/50 verdeeld moet worden en wat er privé blijft. Het kan ook voor onenigheid zorgen, omdat het soms moeilijk bij te houden is wat er precies privé blijft en wat niet.

  1. Verrekenbedingen

Als u getrouwd bent met de huwelijkse voorwaarden verrekenbedingen, dan heeft u vastgelegd dat vermogen en/of inkomen op een bepaalde manier verrekend wordt. Dit kan voordelig zijn als er bijvoorbeeld tijdens het huwelijk een partner niet-verdiend of niet-vermogend is. Er zijn twee soorten verrekenbedingen: het periodiek verrekenbeding en het finale verrekenbeding.

Bij een periodiek verrekenbeding verdeelt u tijdens het huwelijk jaarlijks samen de gespaarde inkomsten. In de praktijk wordt dit vaak vergeten en dit kan voor lastige discussies zorgen bij een scheiding. Bij het finale verrekenbeding worden alle eigendommen op een bepaalde termijn verdeeld. Houd er dus rekening mee dat de verplichting van verrekening dus kan ingaan als u gaat scheiden.

Wij helpen u graag verder

Komt u er niet uit om tijdens het huwelijk goede voorwaarden vast te leggen of loopt u tegen problemen aan tijdens uw scheiding? Dan kunnen onze mediators u verder helpen. Onze experts stemmen de hulp altijd af op uw specifieke behoeften. Meer weten? Plan dan eerst een gratis adviesgesprek in.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven