fbpx
Ga naar content

Wat is koude uitsluiting?

Niemand stapt in het huwelijksbootje om vervolgens te gaan scheiden. Mocht u toch besloten hebben om te gaan scheiden, dan is het uiteraard ook van belang om te weten hoe alles verdeeld wordt. Daarvoor is het belangrijk om te weten onder welke huwelijkse voorwaarden u getrouwd bent. Er zijn verschillende huwelijkse voorwaarden, waaronder koude uitsluiting. Niet iedereen weet precies wat dit inhoudt en wat voor invloed het heeft op de scheidingsprocedure. Wij leggen het verder uit.

Koude uitsluiting

In de huwelijkse voorwaarden maakt u afspraken over uw bezittingen en schulden. Als er is gekozen voor koude uitsluiting, dan bent u overeengekomen dat er geen sprake is van gemeenschap van goederen. Bij deze variant van huwelijkse voorwaarden behouden beide partners dus volledig een eigen inkomen en vermogen en zorgen zij ervoor dat dit niet samenvloeit of verrekend wordt. Partners kiezen vaak voor koude uitsluiting in de volgende situaties:

  • Een partner is eigen ondernemer en wil daarom alles privé houden. Daarmee is de andere partner beschermd tegen zakelijke risico’s. 
  • Er zijn schulden, bijvoorbeeld een restschuld uit een vorige relatie.
  • Beide partners willen de bankzaken gescheiden houden om zelf een bepaald bedrag te sparen en financieel onafhankelijk te blijven.
  • Een partner heeft eerder een vervelende scheiding gehad en wil niet nog een keer in gemeenschap van goederen trouwen.

Gevolgen bij een scheiding

Gaat u scheiden en bent u getrouwd onder de huwelijkse voorwaarden ‘koude uitsluiting’? Bij een echtscheiding hebben beide partners alleen recht op het eigen (opgebouwde) vermogen. Een koude uitsluiting biedt dus zowel voor- als nadelen bij een scheiding. Het kan voor u snel duidelijk zijn welke financiële bezittingen u heeft en behoudt. Het kan ook nadelig zijn wanneer een van de partners geen of minder eigen inkomsten en vermogen heeft opgebouwd. Dit kan het geval zijn als bijvoorbeeld een van de partners uiteindelijk de volledige zorg voor de kinderen op zich heeft genomen.

Onderhoudsverplichting

Ook al is er sprake van koude uitsluiting, er kan wel sprake zijn van een onderhoudsverplichting. Zo kan het zijn dat een van de partners partneralimentatie moet gaan betalen. Het is daarom belangrijk dat u zich goed laat informeren voordat u gaat scheiden. Als u de juiste informatie voorhanden heeft en samen de scheidingsprocedure goed kunt doorlopen, dan kan het voor beide partijen op de juiste manier vlot afgehandeld worden.

Hulp nodig?

Onze experts voorzien u graag van de juiste begeleiding. Bij Judex kunt u een pakket afnemen die past bij uw situatie. Afhankelijk van de hulp die u kiest, zit er ook een financiële check bij inbegrepen. U wordt bij elk traject op de juiste manier geholpen, ook bij online scheiden. Wilt u eerst meer informatie of wilt u bespreken welke stappen u dient te nemen? Onze experts helpen u graag verder. U kunt direct een gratis adviesgesprek inplannen.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven