fbpx
Ga naar content

Schulden verzwijgen voor partner; wat zijn de gevolgen bij een scheiding?

Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan zijn in principe alle bezittingen en schulden van jullie samen. Bij een scheiding moeten alle bezittingen en schulden 50/50 worden verdeeld. Wij leggen u uit wat er met de schulden gebeurt wanneer u gaat scheiden en wat de gevolgen zijn als één van de partners schulden heeft verzwegen. 

Verdeling van bezittingen en schulden

Bij een scheiding komt een hoop kijken, zo ook het verdelen van alle bezittingen en eventuele schulden. Het begint met het vaststellen van wat er te verdelen of te verrekenen is na de indiening van het verzoekschrift tot echtscheiding. Niet iedereen heeft hier altijd goed zicht op, het is daarom belangrijk dat beide partijen alles goed nalopen en openheid van zaken geven. Indien u een vermoeden heeft dat uw partner zaken verzwijgt, dan is het belangrijk om voldoende bewijsvoering te verzamelen.

Gezamenlijke schulden en persoonlijke schulden

In Nederland geldt het principe gehuwd in gemeenschap van goederen als u geen huwelijkse voorwaarden heeft opgesteld. Dit betekent dus dat automatisch alle bezittingen en ook schulden die tijdens het huwelijk ontstaan zijn, eigendom van beide partners zijn.

Er bestaan dus gezamenlijke schulden, maar er kunnen ook persoonlijke schulden zijn. Wat is het verschil? Gezamenlijke schulden zijn alle schulden die u en uw partner tijdens het huwelijk zijn aangegaan. Denk hierbij aan de hypotheek, creditcardschulden of andere leningen. Persoonlijke schulden daarentegen zijn schulden die slechts op naam van één partner staan, bijvoorbeeld een studieschuld die voor het huwelijk is aangegaan.

Sinds 1 januari 2018 is het zelfs zo dat u trouwt in beperkte gemeenschap van goederen.

Dit betekent dat alle bezittingen en schulden die u voor het huwelijk had, vervolgens ook privé blijven. 

Vergeten schulden te melden

Wat is het gevolg als een van de partners vergeten is om schulden te melden die tijdens het huwelijk zijn afgesloten? Op grond van de wettelijke regels zijn partners die in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, bij een scheiding beide aansprakelijk voor het voldoen van de gezamenlijke schulden. Dit is dus ongeacht wie deze schulden gemaakt heeft. Maar hoe zit het met schulden waarvan de andere partner helemaal geen weet had?

Als na de verdeling blijkt dat een ex/partner bepaalde zaken (zowel bezittingen als schulden) vergeten is te melden, dan zullen deze alsnog verdeeld moeten worden. Daarvoor geldt geen verjaringstermijn en dit is verplicht, ook na de ondertekening van het echtscheidingsconvenant

Opzettelijk schulden verzwijgen voor partner

Het kan ook zijn dat een partner opzettelijk bepaalde zaken opzettelijk verzwijgt. Soms is de  50/50 verdeling dan niet redelijk. In uitzonderlijke gevallen kan de rechter dan bepalen dat de 50/50 verdeling niet gehanteerd hoeft te worden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als een ex-partner zonder uw medeweten hoge gokschulden heeft gemaakt.

Tot slot bestaan er ook nog ‘verknochte’ goederen of schulden. Dit zijn bijzondere goederen of schulden die hoogstpersoonlijk zijn, waardoor deze niet worden meegerekend met de verdeling. Er zijn wel strenge eisen waarmee bepaald wordt of iets ‘verknocht’ is. 

Schulden kunnen ook als verknocht worden aangemerkt. In dat geval wordt dit niet meegenomen in de 50/50 verdeling. Het is dus goed om dit na te gaan als uw ex-partner schulden heeft gemaakt. Als u denkt dat de schuld verknocht is, dan is het slim om een expert te raadplegen. 

Hulp van een expert

Wilt u graag advies van een expert? De experts van Judex staan voor u klaar. De service is altijd persoonlijk en wordt afgestemd op uw specifieke situatie. Plan direct een gratis adviesgesprek in.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven