fbpx
Ga naar content

Is alimentatie aftrekbaar?

Wanneer u alimentatie moet betalen, vraagt u zich wellicht af: is alimentatie aftrekbaar? Het antwoord is: ja, u mag de partneralimentatie in uw aangifte inkomstenbelasting aftrekken als ‘Betaalde partneralimentatie en andere onderhoudsverplichtingen’. Het maakt niet uit of de alimentatieafspraken geregeld zijn via de rechter of dat dit een onderlinge afspraak met uw ex-partner. Het gaat erom dat de afspraken schriftelijk zijn vastgelegd en door beiden zijn ondertekend.

Partneralimentatie & inkomstenbelasting

Ontvangt u de partneralimentatie? Dan moet u de alimentatie opgeven als inkomen bij de aangifte van uw inkomstenbelasting. Wanneer u de partneralimentatie betaalt, dan mag u het bedrag dat u aan alimentatie betaalt in uw aangifte inkomstenbelasting aftrekken. Als uw inkomen hoger is dan € 68.507, kunt u sinds 2020 minder partneralimentatie aftrekken van de belasting. Vanaf 2023 kunt u nog 37,05% betaalde partneralimentatie aftrekken. Een overzicht per kalenderjaar en het aftrektarief in percentages kunt u terugvinden bij de Belastingdienst.

Bent u dus degene die partneralimentatie betaalt? Dan krijgt u de komende jaren minder terug van de Belastingdienst dan eerst, dus kan het zinvol zijn bij de rechter na te vragen of het bedrag eventueel mag veranderen. U kunt hiervoor terecht bij een mediator voor informatie of advies. 

Welke onderhoudsverplichtingen zijn fiscaal aftrekbaar?

Naast de periodieke betalingen van de partneralimentatie en losse aanvullingen daarop, zijn de volgende onderhoudsverplichtingen ook aftrekbaar:

  • Een afkoopsom van partneralimentatie of een koopsom voor een lijfrente die is gestort bij een verzekeraar;
  • Ouderdomspensioen dat als partneralimentatie doorbetaalt;
  • Betalingen voor verrekening van pensioenrechten, lijfrente en andere inkomensvoorzieningen waarvan de betaalde premies eerder zijn afgetrokken;
  • Bijstand die de Sociale Dienst betaalt aan uw ex-partner en waarvan de kosten op u verhaald zijn;
  • Andere onderhoudsverplichtingen zoals bijvoorbeeld periodieke betalingen voor verplichtingen tot schadevergoeding;
  • Een deel van het eigenwoningforfait wanneer uw ex-partner in de eigen woning blijft.

Kinderalimentatie niet aftrekbaar

Een aantal uitgaven kunt u niet aftrekken. Een van de belangrijkste is betaalde kinderalimentatie. Sinds 1 januari 2015 zijn deze kosten niet meer aftrekbaar. Ook advocaatkosten en de proceskosten voor het vaststellen, verlengen of beëindigen van zowel de partner- als de kinderalimentatie zijn niet aftrekbaar.

Bent u op zoek naar hulp rondom alimentatie? Onze mediators staan voor u klaar.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven