fbpx
Ga naar content

Kind wil niet naar vader, wat kunt u dan het beste doen?

Als ouders gaan scheiden, dan is dat voor kinderen natuurlijk nooit een fijne situatie. In veel gevallen is er sprake van een duidelijke omgangsregeling en kan het kind bij beide ouders wonen. Soms komt het voor dat uw kind niet naar de andere ouder, in dit geval de vader, wilt gaan. Wij geven advies hoe u daar het beste mee om kunt gaan.

Ga na wat de oorzaak kan zijn

Als uw kind duidelijk of meermaals aangeeft dat het niet naar de vader wilt gaan, dan moet u het signaal serieus nemen en achterhalen wat daar de reden van is. Een scheiding maakt vaak een grote impact op kinderen en zij kunnen hier verschillend mee omgaan. Er kan iets groots aan de hand zijn, maar soms zijn het kleine dingen die ook weer snel opgelost kunnen worden.

Ga dus goed na waarom uw kind niet graag naar de vader gaat. Het kan bijvoorbeeld een van de volgende achterliggende redenen hebben:

  • De vader heeft het ouderlijk huis verlaten en de nieuwe omgeving bij vader is wennen
  • De vader heeft inmiddels een nieuwe partner, dit is voor een kind natuurlijk een extra verandering en dit kan de band met vader ook veranderen
  • De vader is in een andere omgeving gaan wonen, waardoor het kind daar minder vriendjes heeft of bijvoorbeeld naar een andere sportclub gaat
  • Het kind krijgt bij vader andere regels of structuur. De veiligheid en gewenning die ze hadden, valt daardoor deels weg en dat is wennen
  • Het kind voelt spanningen en ruzies tussen de ouders aan en moet voor zijn/haar gevoel een kant kiezen
  • De vader is meermaals bepaalde afspraken niet nagekomen, hierdoor kan het kind zich in de steek gelaten voelen
  • Er is geen directe oorzaak, maar het kind zit met emoties na de scheiding die hij of zij niet duidelijk kan verwoorden

Er kan natuurlijk altijd iets anders aan de hand zijn, daarom is het belangrijk dat u als ouder het signaal serieus neemt en goed achterhaalt wat de reden is. Zo kunnen u, uw ex-partner en uw kind hier een goede oplossing in vinden.

Wat kunt u doen?

  • Praat veel en ben open met uw kind

Het is verstandig om open te zijn over de scheiding en veel met uw kind te praten. Spreek bijvoorbeeld nooit op een negatieve manier over de andere ouder en geef uw kind de kans om zijn/haar eigen mening te vormen over de andere ouder en over wat er is gebeurd. Probeer uw kind dus zo min mogelijk te beïnvloeden en een loyaliteitsconflict te voorkomen. Op deze manier mogen bepaalde emoties er wel zijn, maar hiermee voorkomt u dat u benadrukt dat het kind inderdaad niet naar de vader hoeft om bepaalde redenen.

  • Los het samen als ouders op

Kunnen jullie samen de reden achterhalen? Als u de oorzaak gevonden hebt, bespreek dit dan samen met de vader. Mocht het contact niet soepel verlopen dan zou dit ook met een mediator kunnen. U kunt dan samen op zoek gaan naar een goede oplossing en laten zien dat beide ouders er willen zijn voor het kind.

  • Maak duidelijke afspraken met uw kind

“Maar ik kan mijn kind toch niet dwingen om naar de andere ouder te gaan?” U moet uw kind zeker niet op een vervelende manier dwingen, maar u moet wel aangeven dat dit de afspraken zijn. U heeft als ouder natuurlijk ook de plicht om mee te werken aan de omgangsregeling.

Komen u en uw ex-partner er niet uit? Een omgangsregeling dient ten eerste in het belang van het kind te zijn. Als er al een omgangsregeling is en het kind wil dit niet (meer), dan is het vaak nodig om deze te wijzigen. U kunt dit onderling doen of via de rechtbank.

Wanneer omgangsregeling opzeggen via rechtbank

Mocht de reden echt vervelend zijn en twijfelt u zelf ook aan de situatie bij de vader? Op het moment dat er zwaarwegende redenen zijn dan kan een rechter bekijken of de omgangsregeling opgezegd kan worden, maar dat gebeurt niet zomaar. De rechter kijkt op dat moment of de betreffende ouder geschikt is om aan de opvoeding van het kind bij te dragen. Daarnaast wordt er gekeken of de omgang bij, in dit geval de vader, een ernstig nadeel kan zijn in de ontwikkeling van het kind. Tenslotte kijkt de rechter naar de bezwaren die het kind zelf heeft. Om welke redenen wil het kind absoluut niet meer naar zijn vader? Daarna kan er pas besloten worden om de omgangsregeling te wijzigen of op te heffen.

Vrijblijvend advies

Wilt u graag hulp van een expert? De experts van Judex zijn er ook speciaal voor scheidende stellen met kinderen en kunnen altijd advies geven over de omgangsregeling. U kunt altijd een vrijblijvend adviesgesprek inplannen.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven