Koude uitsluiting bij een scheiding
Als u besluit om te gaan scheiden, dan is het belangrijk om te weten onder welke huwelijkse voorwaarden u getrouwd bent. Één van die huwelijkse voorwaarden is koude uitsluiting. Wij leggen aan u uit wat voor invloed dit heeft op de scheidingsprocedure.
Rekening houden met huwelijkse voorwaarden
Als u gaat trouwen, dan kunt u bij een notaris huwelijkse voorwaarden opstellen. U legt dan de afspraken vast die u samen met uw partner maakt over de verdeling van bezittingen tijdens een huwelijk. Als u gaat scheiden, dan moet er dus rekening gehouden worden met de huwelijkse voorwaarden die zijn vastgesteld.
Koude uitsluiting
Er zijn verschillende huwelijkse voorwaarden die kunnen worden vastgelegd, waaronder koude uitsluiting. Als u en uw ex-partner hiervoor gekozen hebben, dan bent u overeengekomen dat er geen sprake is van gemeenschap van goederen. Beide partners behouden dus volledig een eigen inkomen en vermogen. Zowel alle bezittingen als schulden blijven dan prive. Er wordt vaak voor koude uitsluiting gekozen in de volgende situaties:
- Een van de partners heeft schulden, bijvoorbeeld een restschuld uit een vorige relatie.
- Beide partners willen financieel onafhankelijk blijven en een eigen vermogen opbouwen.
- Een van beiden heeft een vervelende scheiding gehad in het verleden en wil niet nog een keer in gemeenschap van goederen trouwen.
- Wanneer een van beiden eigen ondernemer is, kan de andere partner beschermd worden tegen zakelijke risico’s.
Gevolgen bij een scheiding
Als u onder de huwelijkse voorwaarden ‘koude uitsluiting’ bent getrouwd, dan is het bij een scheiding al snel duidelijk welke bezittingen en schulden u heeft en dus ook behoudt. Daarentegen kan het ook nadelig zijn als een van de partners minder heeft opgebouwd. Een partner kan bijvoorbeeld de zorg voor de kinderen op zich hebben genomen, en is daardoor minder gaan werken. Deze partner heeft dus een minder stevige financiële basis na een scheiding.
Mogelijke alimentatieplicht
Ondanks dat er sprake is van volledig eigen behoud van vermogen en schulden bij een koude uitsluiting, kan er na de scheiding wel sprake zijn van een onderhoudsverplichting. Zo kan het zijn dat er wel alimentatie betaald moet worden. Het is daarom verstandig om snel de juiste hulp in te schakelen bij een scheidingsprocedure, zodat het op de juiste manier wordt afgehandeld. De experts van Judex kunnen u daarbij helpen.
Hulp nodig?
Wilt u meer informatie of wilt u een persoonlijk advies over uw situatie? Onze experts voorzien u graag van de juiste begeleiding. U kunt direct een gratis adviesgesprek inplannen.
Ook interessant voor u:
- 5 tips voor vrouwen na een scheiding
- Achternaam veranderen na een scheiding
- Afspraken maken over foto’s van de kinderen op social media
- Akte van berusting
- Alles over alimentatie bij een echtscheiding
- Als gescheiden gezin kerst vieren
- Bewijsvoering in een echtscheidingsproces
- Buitenlands huwelijk ontbinden
- De kosten bij scheiden
- De Nationale Echtscheidingsmonitor 2020