fbpx
Ga naar content

Naamswijziging na echtscheiding

Een naamswijziging na een echtscheiding waarin de ene partner de achternaam van de ander had aangenomen, gebeurt in de praktijk heel vaak. Vaak hebben kinderen daarna ook de naam van diegene gekregen. Hoe zorgt u voor een naamswijziging na uw scheiding? We leggen het u uit. We hebben het hier dus niet alleen over de klassieke vrouw-man verhouding.

Naamswijziging partner

Als u met uw huwelijk de achternaam van uw partner heeft aangenomen, draagt uw na de scheiding deze naam nog steeds. U staat namelijk ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand met de naam die u aannam toen u ging trouwen. Wilt u weer ingeschreven staan met uw eigen naam voor uw huwelijk? Dan moet u dit bij uw gemeente kenbaar maken. U kunt hiervoor terecht bij de afdeling Burgerzaak van de gemeente waarin uw woonachtig bent. Het is mogelijk de achternaam van uw ex-partner te behouden. Bijvoorbeeld omdat het makkelijk is dezelfde achternaam als de kinderen te hebben. Dan mag u de naam gewoon dragen. Zo staat u immers ook ingeschreven bij de burgerlijke stand. Wanneer u een nieuw huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaat met een nieuwe partner, mag u de naam van uw ex niet meer gebruiken. U hoeft niet direct uw legitimatiebewijzen te laten aanpassen, mag wel, maar u kunt uw rijbewijs of paspoort gewoon zo houden zolang ze geldig zijn en zodra ze verlopen uw naam aanpassen.

Naamswijziging kind

Een naamswijziging voor een kind kan ook, alleen is deze procedure iets ingewikkelder. Wanneer een minderjarig kind (of de ouder) de achternaam van het kind wenst te wijzigen en beide ouders hebben ouderlijk gezag, dan moeten beide ouders toestemming geven voor de naamswijziging. Een naamswijziging verloopt via een verzoek tot naamswijziging die door beide ouders ondertekend moet worden. Een kind dat door pleegouders wordt verzorgd en opgevoed kan ook een naamswijziging krijgen.

Toestemming beide ouders

Naast toestemming van beide ouders met het ouderlijk gezag is het een vereiste dat het kind gedurende een bepaalde aaneengesloten periode, voorafgaand aan het verzoek tot naamswijziging, is opgevoed en verzorgd door de ouder van wie het kind de achternaam wenst aan te nemen. Is het kind jonger dan 12 jaar, dan is de duur van deze periode vijf jaar. Voor kinderen van twaalf jaar en ouder is deze periode slechts 3 jaar.

Waar kijkt een rechter naar bij de beoordeling?

Een rechter kijkt naar een aantal factoren voor hij/zij een beslissing neemt over de naamswijziging. Een aantal van die factoren zijn

  • Is de naamswijziging in het voordeel van het gehele gezin en het kind?
  • Gebruikt het kind in het dagelijks leven de andere achternaam al? 
  • Is het kind tevreden met de huidige gezinssituatie waarin het leeft?
  • Wat is de rol van allebei de ouders in het leven van het kind?
  • Hoe is het contact tussen het kind en de ouder van wie hij of zij nu de achternaam draagt?


Na de beslissing van de rechter, is het officieel en kan het kind zijn of haar nieuwe achternaam overal gebruiken en ook bijvoorbeeld zijn identiteitskaart of paspoort laten aanpassen.

Heeft u informatie nodig of wilt u juridisch advies over uw scheiding? Bij Judex bent u dan op de juiste plek. De specialisten kunnen u helpen bij al uw vraagstukken en bieden hulp op maat, zoals bijvoorbeeld verschillende pakketten voor een online echtscheiding.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven