fbpx
Ga naar content

Partneralimentatiefraude

In het Nederlandse recht is vastgelegd dat partneralimentatie vervalt wanneer bij de ontvanger een structurele (positieve) verandering plaatsvindt met betrekking tot de financiën. Bijvoorbeeld door samen te gaan wonen met een nieuwe partner of door het vinden van een nieuwe baan. Door deze verandering in de financiële situatie moet er een herberekening plaatsvinden. Heeft u het vermoeden dat de situatie van uw ex dusdanig is veranderd in positieve zin en heeft uw ex dat niet gemeld? Dan kan er sprake zijn van fraude.

Wat is partneralimentatiefraude?
Partneralimentatiefraude is het verzwijgen (of ontkennen) van een nieuwe, veranderde financiële situatie bij de alimentatie ontvangende partij waardoor de alimentatieplichtige partij onterecht teveel geld betaalt aan de alimentatie ontvangende partij. 

Duur partneralimentatie

In ons land geldt een maximale duur van 5 jaar voor partneralimentatie. Als het huwelijk of geregistreerd partnerschap korter dan 10 jaar duurde, dan is de maximale duur de helft van de tijd dat het huwelijk of geregistreerd partnerschap duurde. Een verlenging kan aangevraagd worden via de rechter, maar dan moet heel goed aangetoond kunnen worden dat het erg onredelijk zou zijn als de partneralimentatie zou stoppen. 

Vermoeden van partneralimentatiefraude

Wat moet u doen wanneer u vermoedt dat er sprake is van fraude? Het is als eerste natuurlijk erg vervelend wanneer u vermoedt dat uw ex-partner niet eerlijk is over zijn of haar financiële situatie. U heeft immers terecht afspraken gemaakt tijdens de scheiding en een financiële regeling getroffen in de vorm van partneralimentatie om uw ex-partner te ondersteunen na de scheiding. U dient hiervoor hard bewijs te hebben, wil een rechter u gelijk geven dat er partneralimentatiefraude wordt gepleegd. Vermoedens, eigen observaties of verklaringen van vrienden of familie ziet een rechter niet als overtuigend bewijs. Wat dan wel? Een recht kijkt naar de volgende criteria:

  • Er is sprake van een affectieve relatie: uw ex heeft dus een nieuwe liefde gevonden
  • Die van duurzame aard lijkt
  • Die meebrengt dat uw ex en zijn/nieuwe partner elkaar wederzijds verzorgen,
  • Zij samenwonen en
  • Een gemeenschappelijke huishouding voeren

Wordt hier niet aan voldaan, dan zal de rechter de alimentatieplicht laten doorlopen. 

Onderzoek door een erkend recherchebureau

Er bestaan recherchebureaus die erkend worden door het Ministerie van Justitie & Veiligheid, waarvan de rapporten als bewijsmateriaal worden geaccepteerd door de rechtbank. Ook kunnen medewerkers optreden als getuige. Het onderzoek naar fraude kan verschillende vormen hebben en het recherchebureau kan samen met u en uw advocaat overleggen hoe dit onderzoek wordt uitgevoerd en welk bewijs noodzakelijk is.

 Judex is expert op allerlei juridische gebieden, bijvoorbeeld ook op het gebied van scheiden. Ook wanneer er afspraken gemaakt moeten worden over partneralimentatie. Via Judex is het ook mogelijk snel en gemakkelijk online te scheiden of via mediation. Omdat iedere scheiding anders is, kunt u bij Judex kiezen uit verschillende pakketten die het beste bij uw situatie past.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven