fbpx
Ga naar content

Rechtsbijstandverzekering voor particulieren

Met een particuliere rechtsbijstandverzekering verzekert u zich voor deskundige hulp bij particuliere juridische geschillen. De voorwaarden van verzekering verschillen per maatschappij. Hulp bij letselschade is vrijwel altijd een gedekt risico.

Als u uw zaak aanmeldt, zal de verzekeraar de kwestie laten behandelen door een gespecialiseerde medewerker. Deze medewerker neemt u veel werk uit handen. Hij of zij zal contact leggen met de partij die u voor uw schade verantwoordelijk houdt en proberen tot een aanvaardbare regeling te komen.

Feitelijk verschillen de werkzaamheden niet van die van een advocaat. Rechtsbijstandverzekeraars benadrukken vaak het feit dat een rechtsbijstandverzekering een stuk goedkoper is dan het zelfstandig inschakelen van een advocaat. Van de kant van de advocatuur hoort men wel dat de kwaliteit van de dienstverlening van de advocaat op een hoger niveau ligt dan dat van de rechtsbijstandjurist van een verzekeraar.

Maar net zoals er goede en slechte advocaten zijn, geldt dit ook voor juristen in dienst van een verzekeringsmaatschappij. In alle gevallen geldt dat het voor u belangrijk is om uw zaak te laten behandelen door een advocaat of jurist die ruime ervaring heeft in het soort zaken waarmee u vaak ongewild te maken heeft.

Een rechtsbijstandverzekering biedt soms ook de mogelijkheid om de hulp van een advocaat in te roepen. Dat kan het geval zijn als een gerechtelijke procedure onvermijdelijk is geworden of als er een geschil is ontstaan over de interne behandeling bij de verzekeraar.

Het laatste doet zich vaak voor als de medewerker van de verzekeraar stelt dat hij geen kansen op een succesvolle afronding van uw zaak (meer) ziet. De polisvoorwaarden voorzien dan in een geschillenregeling waar u een beroep op kunt doen als u vindt dat uw zaak nog wel succesvol kan worden opgelost. Op basis van deze geschillenregeling kunt u dan een second opinion bij een advocaat vragen.

Als die second opinion positief voor u uitvalt, moet de verzekeraar instemmen met de door u gewenste aanpak of mag u de zaak in behandeling geven bij een advocaat.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven