fbpx
Ga naar content

Wie mag er een schenking doen en hoe gaat dat in zijn werk?

In principe mag iedereen iets schenken dan wel iets geschonken krijgen. Alleen bij mensen die onder curatele zijn gesteld of bij kinderen moet de wettelijke vertegenwoordiger de schenking accepteren en verder beheren. Ook is een schenking gedaan door deze mensen vernietigbaar.

Als u getrouwd bent dan moeten u en uw echtgenoot elkaar toestemming geven als een derde een van u een schenking wil doen.

De wet stelt gaan speciale eisen aan het doen van een schenking of een gift. Om een rechtsgeldige schenking te kunnen doen hoeft u bijvoorbeeld niet langs een notaris. Hierop is een belangrijke uitzondering, namelijk de zogenaamde schenking terzake des doods.

Dit is de officiële benaming van een schenking die pas bij het overlijden van de schenker mag worden uitgevoerd. Voor deze bijzondere vorm van schenken is dus een notariële akte noodzakelijk.

Toch kan het ook zinvol zijn om bij (waardevolle) schenkingen langs een notaris te gaan. De notariële akte geldt namelijk als zeer sterk bewijs mocht er over de schenking op enig moment een discussie of onduidelijkheid bestaan.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven