Ga naar content

Wanneer kan ik mijn geregistreerde partnerschap ontbinden?

Het geregistreerd partnerschap kan worden ontbonden als de relatie duurzaam is ontwricht. Dit kan op elk moment gedurende het geregistreerde partnerschap. U zou in theorie zelfs op de dag waarop u het geregistreerd partnerschap bent aangegaan al weer tot ontbinding van dit partnerschap kunnen overgaan.

Hoe moet ik ontbinding van geregistreerd partnerschap regelen?
Het geregistreerd partnerschap kan zonder rechterlijke tussenkomst worden ontbonden. Beide partners moeten dan wel een verklaring ondertekenen waarin vermeld staat dat het geregistreerd partnerschap duurzaam ontwricht is.

Daarnaast moet deze verklaring zijn ondertekend door één of meer advocaten of notarissen. Ook moet uit de verklaring blijken dat de partners op een bepaald tijdstip zijn overeengekomen hun geregistreerd partnerschap te beëindigen.

In deze regeling kunnen ook andere zaken worden opgenomen, zoals afspraken met betrekking tot alimentatie, verdeling van gemeenschap en/of verrekening van pensioenrechten. Op het moment dat de verklaring is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, is het geregistreerd partnerschap ontbonden.

Ontbinding van geregistreerd partnerschap via de rechter
De ontbinding van het geregistreerd partnerschap zonder rechterlijke tussenkomst is alleen mogelijk als er geen minderjarige kinderen zijn en partijen het er beiden over eens zijn dat het geregistreerd partnerschap moet worden ontbonden. Op het moment dat één van de partijen het geregistreerd partnerschap niet wil ontbinden, zal de andere partner de rechter moeten vragen de ontbinding uit te spreken. Dit zal dan via een verzoekschrift bij de rechtbank moeten gebeuren.

In dit verzoekschrift kan de rechter, naast de ontbinding van het partnerschap, ook gevraagd worden om alimentatie.

Inschrijving in registers van burgerlijke stand
De ontbinding van het geregistreerd partnerschap is definitief als de uitspraak (in vaktaal: beschikking) van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. De inschrijving moet worden gedaan door de ambtenaar van de burgerlijke stand. Uw advocaat regelt dit.

Het verzoek tot inschrijving van de beschikking moet worden ingediend binnen negen maanden nadat de beschikking definitief is geworden. Dat wil zeggen dat er tegen de beschikking geen hoger beroep meer openstaat. Op het moment dat uw advocaat deze termijn van zes maanden laat verstrijken dan verliest de beschikking zijn rechtskracht en blijft uw geregistreerd partnerschap in stand.

 

Indien u zelf of met hulp uw geregistreerd partnerschap wilt ontbinden ga dan naar Judex diensten voor Scheiden. Experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. 

Bekijk hier de Judex diensten voor het beëindigen van een geregistreerd partnerschap.

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw wensen?

 • Online scheiden

  U regelt uw scheiding zelf, onder begeleiding van gecertificeerde specialisten.

  Meer weten
 • Mediation

  Een mediator helpt u bij het maken van keuzes en ontzorgt u volledig.

  Meer weten
 • Hulp bij scheiden

  Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

  Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven