fbpx
Ga naar content

Scheiden zonder advocaat

Een scheiding regelen vindt niemand leuk. Maar als de beslissing nu eenmaal genomen is, moet de scheiding toch geregeld gaan worden. Een scheiding kan in Nederland alleen officieel gemaakt worden door de uitspraak van de rechter. Het proces houdt in dat hiervoor een verzoek tot echtscheiding moet worden ingediend door een advocaat. Maar scheiden zonder de begeleiding van een advocaat kan ook, bijvoorbeeld via een mediator. Een mediator dient ook niet een verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank, maar schakelt hiervoor een advocaat in. Het is dus niet zo dat u dan zelf naar de rechtbank hoeft. Het gaat er dus om dat u kiest voor een manier van scheiden die het beste bij u past. 

Kies de juiste hulp

Wat is uw situatie? Heeft u ruzie? Zoals gezegd, hangt de hulp af van je situatie. Hebben jullie knallende ruzie? Dan zal je helaas een eigen advocaat in de arm te nemen. Kiest u samen voor de scheiding en wilt u alles goed regelen? Als u ook nog eens goed samen kunt overleggen over alle zaken die geregeld moeten worden, dan is een online scheiding misschien wel iets voor u. Mochten er toch wat zaken zijn waar jullie niet uitkomen, dan kan scheiden met een mediator ideaal zijn. De mediator zal via een advocaat een verzoekschrift tot echtscheiding in te dienen bij de rechtbank en samen met de advocaat de afhandeling van een echtscheiding te voltooien. Het verschil zit in de aanpak en hoe het proces in elkaar steekt. Een advocaat werkt eigenlijk altijd voor één partij werkt en een mediator voor beide partijen. Scheiden via een advocaat kan best een naar en een langdurig traject zijn. Bovendien is een advocaat relatief duur omdat u in uw eentje de kosten ervoor moet dragen. Bij mediation worden de kosten gedeeld.

Online echtscheiding

Bij een online scheiding regelt u alles samen helemaal zelf. U krijgt de benodigde documenten toegestuurd die u moet invullen. Samen met uw aanstaande ex maakt u alle afspraken en legt deze vast in de documenten. Na het invullen van de documenten stuurt u ze terug en dan vanaf dat punt wordt verder alles voor u geregeld. Het is dus niet nodig om naar de rechtbank gaan. Dat doet een juridisch expert voor u. Wanneer de rechter de scheiding heeft uitgesproken en wordt ingeschreven in de registers van de gemeente, krijgt u vanzelf bericht.

Scheiden met een mediator

Zoals hiervoor al benoemd is mediation ideaal wanneer u zonder ruzie uit elkaar wilt gaan en u de scheiding zo goed mogelijk wilt regelen. Een paar zaken waar u samen niet direct een oplossing voor weet te vinden, kunnen met mediation vaak wel opgelost worden. Ook als er jonge kinderen bij de scheiding betrokken zijn, is mediation zeer geschikt. De afspraken die u maakt, maakt u onder begeleiding van de mediator. De mediator is altijd neutraal en onpartijdig. Het hele proces wordt door de mediator gefaciliteerd. Een mediator richt zich enkel en alleen op het proces en bemoeit zich niet met inhoud, dat is aan u. U voert gezamenlijk de gesprekken, in het bijzijn van de mediator en deze persoon kan bijsturen als dat nodig is of helpt jullie op een andere manier een onderwerp te belichten. Het belangrijkste bij scheiden met een mediator is dat u beiden meewerkt, open staat voor wat de ander te zeggen heeft en dat u altijd eerlijk bent. Het nadeel van het regelen van de scheiding via een mediator is, dat het emotioneel zwaar kan zijn, omdat u samen naar de afspraken gaat, u moet denken aan wat goed is voor de ander en u moet uw uiterste best doen tot oplossingen te komen. Maar als alles goed verloopt, dan kan de scheiding snel een feit zijn. Een ander voordeel van scheiden met een mediator is dat u de kosten deelt. Vaak kunt u kiezen uit handige pakketten, passend bij uw situatie, waarbij u een bedrag betaalt zonder kosten achteraf. 

Scheiden zonder advocaat kan dus eigenlijk heel makkelijk, mits uw persoonlijke situatie het toelaat. Het is een fijne manier van scheiden, waar het maken van gezamenlijke afspraken en mogelijke problemen oplossen centraal staat. 

U gaat scheiden. Omdat iedere scheiding anders is, kunt bij Judex kijken naar de beste manier van scheiden, passend bij uw persoonlijke situatie. Zo kunt u kiezen uit een echtscheidingsadvocaat, maar ook kiezen uit scheiden zonder advocaat online echtscheiding of mediator. Judex begeleidt jullie gedurende het gehele traject, welke vorm van scheiden je ook kiest. Dat is wel zo fijn en vertrouwd.  

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven