fbpx
Ga naar content

Scheidingspapieren aanvragen: hoe werkt dat?

In Nederland kan je niet zelf bij de rechtbank een scheiding aanvragen.
Dat kan alleen een juridisch specialist, zoals een advocaat, door middel van het indienen van een verzoekschrift tot echtscheiding. We leggen u in dit artikel uit hoe dat werkt.

Indienen verzoekschrift tot echtscheiding

U kunt samen met uw aanstaande ex-partner een verzoekschrift tot echtscheiding indienen. Dit heet een gezamenlijk echtscheidingsverzoek. Een eenzijdig echtscheidingsverzoekschrift is ook mogelijk. Dit kunt u doen wanneer u degene bent die wilt scheiden en uw partner niet (of uw partner is hier nog niet van op de hoogte). U neemt dan uw eigen advocaat en deze zal voor u het verzoekschrift indienen bij de rechter. Uw aanstaande ex-partner krijgt dan vervolgens bericht van uw actie en heeft dan zes weken de tijd om een verweerschrift in te dienen. Hierna moet er een zitting plaatsvinden waar de rechter een uitspraak zal doen over de scheiding.  Uw aanstaande ex-partner kan daarna nog in hoger beroep gaan, als hij of zij het er niet mee eens is. Een scheiding waarbij sprake is van een eenzijdig verzoek, kan dus wel wat tijd kosten, soms wel tot een half jaar. 

Bij een scheiding waarbij sprake is van een gemeenschappelijk verzoek, gaat het allemaal veel sneller. U wilt beiden scheiden, dus maakt u samen de afspraken. Deze legt u vervolgens samen vast in het echtscheidingsconvenant waarmee de advocaat het verzoek tot echtscheiding indient.

Nevenvoorziening vragen

U kunt vragen om een nevenvoorziening bij het verzoek tot echtscheiding. Dit is een bepaalde afspraak die met de echtscheiding te maken heeft over hoe u bijvoorbeeld het huis wilt verdelen. Een nevenvoorziening wordt vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Een ouderschapsplan is verplicht bij een scheiding met minderjarige kinderen en moet altijd worden toegevoegd aan het echtscheidingsconvenant.

Verplichte onderdelen verzoekschrift tot echtscheiding

Bij het verzoekschrift tot echtscheiding zijn nog een aantal documenten verplicht om te voegen, namelijk:

  • Een BRP-uittreksel (Basis Registratie Personen) van u en uw aanstaande ex-partner voorzien van datum (bij een eenzijdig verzoek tot echtscheiding zal u deze dus niet hebben)
  • Een gewaarmerkt afschrift van uw huwelijksakte voorzien van datum;
  • Het echtscheidingsconvenant (voorzien van datum en handtekening van u beiden) met daarin alle afspraken;
  • Wanneer er sprake is van minderjarige kinderen: een gewaarmerkt ouderschapsplan of een document met afspraken hoe u het onderhoud en studiekosten verdeeld bij kinderen tussen de 18 en 21 jaar (voorzien van datum);
  • Indien van toepassing: een gewaarmerkt afschrift van de geboorteakte van ieder minderjarig kind voorzien van datum. 

De echtscheiding officieel maken

Zodra de rechter de echtscheiding heeft uitgesproken, bent u nog niet meteen officieel gescheiden. Zodra de echtscheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, bent u officieel gescheiden. 

Via Judex kunt u snel en gemakkelijk uw scheiding regelen. Bijvoorbeeld met een mediator Omdat iedere scheiding anders is, kunt u bij Judex kiezen uit een online scheidingspakket dat het beste bij uw persoonlijke situatie past.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven