fbpx
Ga naar content

Wat gebeurt er met schulden als u gaat scheiden

Wanneer u en uw partner besluiten om te scheiden, is het belangrijk om niet alleen de emotionele aspecten, maar ook de financiële kant van de zaak in overweging te nemen. Het is vaak een complexe en uitdagende tijd, waarin u te maken krijgt met verschillende juridische aspecten, waaronder de verdeling van bezittingen en schulden. In dit artikel zullen we ingaan op wat er met schulden gebeurt wanneer u gaat scheiden.

Gezamenlijke schulden en persoonlijke schulden

Tijdens een scheiding is het eerste wat van belang is om te begrijpen dat er twee soorten schulden zijn: gezamenlijke schulden en persoonlijke schulden. Gezamenlijke schulden zijn schulden die u en uw partner tijdens het huwelijk gezamenlijk zijn aangegaan, zoals hypotheken, leningen of creditcardschulden die op beider naam staan. Persoonlijke schulden daarentegen zijn schulden die slechts op naam van één van de partners staan, bijvoorbeeld een studieschuld die vóór het huwelijk is aangegaan.

In Nederland geldt het principe van de gemeenschap van goederen als u geen huwelijkse voorwaarden heeft opgesteld. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk zijn ontstaan, gezamenlijk eigendom zijn van beide partners. Bij een scheiding moeten deze gezamenlijke schulden dus ook worden verdeeld.

Samen afspraken maken

Als u en uw partner samen tot afspraken kunnen komen, bijvoorbeeld met behulp van mediation, kunnen jullie in onderling overleg bepalen hoe de schulden verdeeld worden. Dit kan betekenen dat de ene partner bepaalde schulden overneemt en de andere partner een compensatie ontvangt in de vorm van andere bezittingen. Het is belangrijk om deze afspraken schriftelijk vast te leggen in een echtscheidingsconvenant, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan.

Als u er niet in slaagt om gezamenlijk tot overeenstemming te komen, kan de rechter de beslissing nemen over de verdeling van de schulden. De rechter zal hierbij kijken naar verschillende factoren, zoals de financiële situatie van beide partners, wie de schulden heeft veroorzaakt en wie het meeste profijt heeft gehad van de schulden. Het is raadzaam om in zo’n geval juridische bijstand in te schakelen om uw belangen te behartigen.

Belangrijk om op te merken is dat wanneer u en uw partner samen een lening of hypotheek hebben afgesloten, de bank hier niet aan gebonden is. Dit betekent dat u beiden hoofdelijk aansprakelijk bent voor de volledige schuld, ongeacht de afspraken die u onderling maakt. Het is daarom van groot belang om goede afspraken te maken over wie verantwoordelijk is voor het aflossen van deze gezamenlijke schulden.

Bij een scheiding moeten zowel de bezittingen als de schulden verdeeld worden. Het is raadzaam om hierbij professionele hulp in te schakelen. Judex kan u hierbij helpen met bijvoorbeeld mediation. Omdat iedere scheiding anders is, kunt u bij Judex kiezen uit verschillende pakketten die het beste bij uw situatie past.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven