fbpx
Ga naar content

De huwelijksformaliteiten

Aan de totstandkoming van een huwelijk zijn een aantal formaliteiten verbonden. Dat wil zeggen dat de wet bepaald dat er verplicht een aantal stappen zijn die u moet nemen om een huwelijk aan te gaan. Het gaat hierbij om de volgende formaliteiten:

Aangifte
Als u wilt trouwen moet u eerst in ondertrouw te gaan. Ondertrouw betekent dat u bij de burgerlijke stand uw plannen om te gaan trouwen bekend maakt. Om in ondertrouw te gaan dient u aangifte te doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar u of uw toekomstige echtgeno(o)t(e) woonachtig is.

Uiteraard moet u aan kunnen tonen dat u voldoet aan de voorwaarden om te mogen trouwen. Welke stukken er aan de ambtenaar van de burgerlijke stand moeten worden getoond, hangt af van de persoonlijke situatie.

Wachttijd
De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt vervolgens een officiële akte van de aangifte op. De trouwplechtigheid kan op zijn vroegst twee weken na de datum van de akte van aangifte plaatsvinden.

Getuigen
Om een huwelijk te kunnen sluiten is de aanwezigheid van minimaal twee en maximaal vier getuigen verplicht. Deze getuigen moeten ook meerderjarig zijn. Bij het in ondertrouw gaan moet u de namen en adressen van deze getuigen opgeven.

Ja-woord
Het huwelijk wordt pas officieel op het moment van het afleggen van een verklaring. Deze verklaring (het uitspreken van het ja-woord) moet ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand en de getuigen worden afgelegd.

De huwelijksvoltrekking moet in principe ook in het gemeentehuis worden gehouden. Toch zijn er tegenwoordig ook tal van andere locaties die officieel als huwelijkslocatie zijn aangewezen.

Huwelijksakte
Na het ja-woord wordt de huwelijksakte opgemaakt. Deze akte moet door u, uw partner, de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekend worden.

Als u een bepaalde godsdienst aanhangt of bij een kerkgenootschap bent aangesloten, kunt u ervoor kiezen om uw huwelijk ook kerkelijk te laten inzegenen. Het huwelijk kan pas kerkelijk worden ingezegend als het burgerlijke huwelijk (het huwelijk volgens de wettelijke formaliteiten) gesloten is.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven