fbpx
Ga naar content

Wat is geregistreerd partnerschap?

Net als het huwelijk is het geregistreerde partnerschap een in de wet geregelde samenlevingsvorm. Het geregistreerde partnerschap is bedoeld voor mensen die hun samenleving wel formeel willen maken, maar niet willen trouwen. De gevolgen van het aangaan van het geregistreerde partnerschap zijn vrijwel dezelfde als van het huwelijk. Zorg ervoor dat u goede afspraken heeft gemaakt met de hulp van een mediator voordat u een geregistreerd partnerschap aangaat. Bekijk en vergelijk Judex mediation experts om een mediator te vinden die bij jullie situatie past.

Toch zijn er ook een aantal verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap:

  • Er zijn kleine verschillen in de wijze waarop de verbintenis tot stand komt. Bij het huwelijk ligt het ‘ja-woord’ vast, bij het geregistreerd partnerschap is de vorm van deze verklaring vrij.
  • Verder kan de kerkelijke inzegening van een huwelijk alleen plaatsvinden als eerst het burgerlijk huwelijk is gesloten. Bij geregistreerd partnerschap is het ook mogelijk een kerkelijke bevestiging te doen. Dit kan zowel voor als na het aangaan van het geregistreerd partnerschap.
  • Voor de ontbinding van een huwelijk moet men altijd naar de rechter. Een geregistreerd partnerschap kan ook buiten de rechter om eindigen als beide partijen het met elkaar eens zijn. Verder kent het geregistreerd partnerschap niet de scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel.
  • Als het gaat om de rechten en plichten van de partners ten opzichte van elkaar zijn er geen verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap.
  • Voor de relatie met kinderen zijn er wel belangrijke verschillen. Een kind dat wordt geboren in een huwelijk van een man en een vrouw heeft van rechtswege beide echtgenoten als ouder. Bij een huwelijk van twee vrouwen of twee mannen, maar ook bij een geregistreerd partnerschap (zowel van paren van gelijk als verschillend geslacht) is dit niet het geval. In al deze gevallen kunnen familierechtelijke betrekkingen van het kind met de partner van de moeder of vader alleen ontstaan door erkenning en adoptie.

Sinds 1 januari 2005 wordt een geregistreerd partnerschap – in beginsel – ook in het buitenland als partnerschap erkend. Dat geldt echter niet voor alle landen. Zo erkent België het geregistreerd partnerschap niet.

Voor meer informatie over de erkenning van het geregistreerd partnerschap in het buitenland, kunt u contact opnemen met de lokale autoriteiten van het betreffende land of kunt u zich laten informeren door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven