fbpx
Ga naar content

De procedure voor het geregistreerd partnerschap

Aan de totstandkoming van het geregistreerd partnerschap zijn een aantal formaliteiten verbonden. Dat wil zeggen dat de wet bepaald dat er verplicht een aantal stappen zijn die u moet nemen om deze bijzondere overeenkomst aan te gaan. Het gaat hierbij om de volgende formaliteiten:

Aangifte
Voorafgaand aan het geregistreerd partnerschap moet u eerst in ondertrouw te gaan. Ondertrouw betekent dat u uw plannen om met uw partner een geregistreerd partnerschap aan te gaan kenbaar maakt bij de burgerlijke stand. Om in ondertrouw te gaan dient u aangifte te doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar u of uw partner woonachtig is. Uiteraard moet u aan kunnen tonen dat u voldoet aan de voorwaarden om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Welke stukken er aan de ambtenaar van de burgerlijke stand moeten worden getoond, hangt af van de persoonlijke situatie. Een mediator kan u helpen bij het uitzoeken van deze stukken en het maken van goede afspraken (bekijk en vergelijk het aanbod van Judex mediation experts).

Wachttijd
De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt vervolgens een officiële akte van de aangifte op. De plechtigheid kan op zijn vroegst twee weken na de datum van de akte van aangifte plaatsvinden.

Getuigen
Om een geregistreerd partnerschap te kunnen sluiten is de aanwezigheid van minimaal twee en maximaal vier getuigen verplicht. Deze getuigen moeten ook meerderjarig zijn. Bij het in ondertrouw gaan moet u de namen en adressen van deze getuigen opgeven.

Verklaring
Het geregistreerd partnerschap wordt pas officieel op het moment van het afleggen van een verklaring. Deze verklaring moet ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand en de getuigen worden afgelegd.

De ceremonie moet in principe ook in het gemeentehuis worden gehouden. Toch zijn er tegenwoordig ook tal van andere locaties waar de ceremonie kan plaatsvinden.

Partnerakte
Na het ja-woord wordt de akte opgemaakt. Bij het aangaan van een geregistreerd partnerschap is het ja-woord vormvrij. De huwelijksakte moet door u, uw partner, de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekend worden.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven