fbpx
Ga naar content

Trouwen in het buitenland

Sommige mensen willen graag in het buitenland trouwen. Hiervoor zijn tal van mogelijkheden, maar u zult zich bijvoorbeeld wel aan de regels van het land moeten houden waar u in het huwelijk wilt treden. Ook zult u na moeten gaan welke formaliteiten er nog geregeld moeten worden om ervoor te zorgen dat uw buitenlandse huwelijk hier in Nederland officieel als huwelijk kan worden aangemerkt.

De buitenlandse regels bepalen bijvoorbeeld:

  • welke documenten u nodig heeft voor het sluiten van het huwelijk;
  • of u in ondertrouw moet gaan of dat u een trouwvergunning nodig heeft;
  • of u een trouwboekje ontvangt.

Legalisatie huwelijksakte
Nadat u getrouwd bent moet in de meeste gevallen de huwelijksakte gelegaliseerd worden door de autoriteiten van het land waar u getrouwd bent. Hierna moet de huwelijksakte gelegaliseerd worden door de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging in het desbetreffende land. Legalisatie is in feite een extra controle waardoor de Nederlandse autoriteiten weten dat het gaat om een geldig (huwelijks)document.

Als het land waar u trouwt is aangesloten bij het zogenaamde Apostilleverdrag (legalisatieverdrag), dan is het voldoende om alleen een apostillestempel te laten plaatsen en hoeft de akte niet door de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging te worden gelegaliseerd.

Legalisatie in het land waar u getrouwd bent is een voorwaarde om het huwelijk in Nederland te laten registreren. Als u in Nederland woont is het verplicht om het huwelijk te registreren in de gemeentelijke basisadministratie (GBA).

Het is aan te raden om uw buitenlandse huwelijksakte ook in te schrijven in het huwelijksregister van de gemeente Den Haag, afdeling Landelijke Taken. Het voordeel hiervan is dat u dan altijd snel en gemakkelijk een uittreksel of afschrift van de akte kan opvragen.

Legalisatie Buitenlandse Zaken
Kunt u niet zelf voor de benodigde legalisaties zorgen, dan kan de legalisatieafdeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor u bemiddelen bij het verkrijgen van de legalisaties. Voorwaarde is wel dat u de Nederlandse nationaliteit heeft. Hiervoor worden wel kosten in rekening gebracht.

Verklaring van huwelijksvoornemen
In sommige landen vragen de plaatselijke autoriteiten om een verklaring van huwelijksvoornemen. De Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waar u wilt trouwen, geeft deze verklaring af.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven