Aansprakelijkheid voor dieren

Terug naar overzicht

Aansprakelijkheid voor dieren

Als u een (huis)dier heeft, bent u aansprakelijk voor de door dat dier aangerichte schade. Als u het dier door een ander laat gebruiken voor de uitoefening van diens bedrijf, dan verschuift het aansprakelijkheidsrisico naar die ander.

Als u het dier als instrument gebruikt, bent u rechtstreeks aansprakelijk als er schade ontstaat. Dit kan zich voordoen als u uw hond opdracht geeft iemand te bijten. De grens is niet altijd even duidelijk.

De aansprakelijkheid voor dieren is gebaseerd op het feit dat dieren een eigen energie hebben waaruit, afhankelijk van het dier, veel schade kan voortvloeien. Als u dus wordt gebeten door een hond, een trap van een paard krijgt of ziek wordt van de krab van een kat, is de bezitter van het dier in beginsel steeds aansprakelijk.

In het algemeen levert deze aansprakelijkheidsgrond geen problemen op.

Een bijzondere situatie doet zich voor bij paardrijden en/of paardrijles. Aan de ene kant is er de eigen energie van het paard die u gevoelig in het stof kan doen bijten, aan de andere kant bent u er zelf op gaan zitten. Paardrijden is een vaardigheid die letterlijk met vallen en opstaan wordt aangeleerd. Het is een relatief gevaarlijke sport.

Er wordt wisselend gedacht over de vraag of, en zo ja in welke mate u als bezitter van een paard aansprakelijk bent als iemand anders van uw paard wordt gegooid en gewond raakt.

Als hoofdregel geldt dat het enkele feit dat iemand vrijwillig op een paard plaatsneemt niet wegneemt dat de eigenaar/bezitter aansprakelijk blijft. Wel kan diens vergoedingsplicht worden verminderd met een percentage eigen schuld van bijvoorbeeld 50%.

Op zoek naar een advocaat die bij uw situatie past?

VRAAG GRATIS ADVIES Advies aanvragen

Hier zijn wij trots op:

  • Judex krijgt 4 van de 5 sterren op service gebied!
  • Er zijn meer dan 948 vragen gesteld dit jaar
Advies aanvragen

Hoe werkt gratis vragen naar advies?

  1. 1 U stuurt uw vraag op naar Judex.nl
  2. 2 Wij matchen uw vraag met een van onze experts
  3. 3 Een expert beantwoord binnen 24 uur uw vraag