fbpx
Ga naar content

Hoe werkt het aanvragen van een online echtscheiding?

Tegenwoordig is het mogelijk op allerlei manieren van elkaar te scheiden. Er is de ouderwetse manier waarbij je een advocaat inschakelt, die een overeenkomst, het echtscheidingsconvenant, opstelt voor de rechtbank zodat de rechter er vervolgens een uitspraak over kan doen. Maar als u en uw aanstaande ex-partner samen goede afspraken kunnen maken, kunt u ook zelf online uw echtscheiding regelen. Een echtscheiding online is goedkoop en snel, zonder ingewikkeld gedoe met advocaten en rechters.

Meer weten over online scheiden

Meer informatie

Voordelen online scheiden aanvragen

Er zitten een aantal voordelen aan een online echtscheiding ten opzichte van een ‘normale’ scheiding. Deze voordelen benoemen ook de echtparen die reeds met een online echtscheiding ervaringen hebben opgedaan:

 • Het gaat sneller dan een ‘traditionele scheiding’, meestal een doorlooptijd van 4 á 5 weken;
 • Scheiding aanvragen online is goedkoop. Het kost minder dan een normale scheiding (een advocaat hoeft niet ingeschakeld te worden), u betaalt slechts een vast bedrag voor een pakket wat het beste bij u past;
 • Er is een extra controle op alle stukken door een juridisch expert 
 • Een online scheiding is makkelijk te regelen, ook wanneer er kinderen, een koopwoning of eigen onderneming in het spel zijn

Stap 1: voorwaarden online scheiding regelen

Voor u een online echtscheiding gaat aanvragen, zijn er wel een aantal voorwaarden waaraan u moet voldoen moeten voldoen:

 1. U wilt beiden scheiden;
 2. U bent beiden op de hoogte wat de echtscheiding voor u beiden betekent en hierover een overeenstemming bereikt;
 3. U heeft beiden de Nederlandse nationaliteit (of woont al 12 maanden aantoonbaar in Nederland);
 4. U bent bereid samen gesprekken te voeren en afspraken te maken over zaken als: inboedelverdeling, het vermogen, pensioen, alimentatie, het huis, de kinderen, enzovoort;
 5. U bent bereid samen aan een ouderschapsplan te werken en deze op te stellen (als er sprake is van minderjarige kinderen);
 6. U bent bereid samen de benodigde documenten in te vullen.

Stap 2: online echtscheiding aanvragen

Een online echtscheiding regelen, gaat vrij snel, meestal na 4 tot 5 weken. Het scheiden via het internet doet u via de site en u krijgt digitaal de documenten toegestuurd die u dient in te vullen samen. De afspraken die u maakt legt u hierin vast. U heeft ter voorbereiding een aantal documenten nodig die u bij de hand moet hebben om het echtscheidingsconvenant (alle ingevulde documenten samen) dat uiteindelijk naar de rechter gaat compleet te maken:

Uittreksel van de akte van huwelijkse voorwaarden

U kunt het uittreksel opvragen bij de gemeente waar u getrouwd bent. Het document kost ongeveer € 10,- tot €15,- en mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd hoeft u geen uittreksel in te dienen.

– Geboorteakte(s) kind(eren)

Wanneer u samen minderjarige kinderen heeft hebben, dient u tevens hun geboorteaktes mee te sturen. Deze kunt u opvragen bij de gemeente waar de kinderen geboren zijn. Ook dit document mag niet ouder zijn dan 3 maanden en kost ongeveer € 10,- tot €15,-. Bij meerjarige kinderen is een uittreksel niet nodig.

De documenten die u ontvangt vormen samen straks het echtscheidingsconvenant. Alle zaken die u samen bespreekt en afspraken over maakt, moet u hierin vastleggen. Hierbij moet u dus denken aan het woonhuis (wat gebeurt hiermee, blijft een van u hier wonen, wordt het verkocht), de financiën, het ouderdomspensioen, enzovoort.

– Ouderschapsplan

In dit plan legt u de gemaakte afspraken vast over de minderjarige kinderen. U moet vastleggen welke afspraken er gemaakt zijn over het gezag, de alimentatie, de zorgregeling, de manier hoe u met elkaar communiceert als het over de kinderen gaat, enzovoort. Hoe gaat u om met verjaardagen en vakanties zijn ook belangrijke zaken die u moet bespreken en vastleggen. Het ouderschapsplan is een belangrijk onderdeel van het echtscheidingsconvenant.

Stap 3: vul alle documenten in en retourneer

Alle afspraken die u samen maakt voor het regelen van de online scheiding vult u in op de documenten. Deze retourneert u naar Judex.

Stap 4: controle convenant

Onze juridisch expert controleert de documenten en stuurt het in de vorm van het echtscheidingsconvenant naar u terug. In een videocall wordt het convenant door de expert met u besproken.

Stap 5: maak het definitief

De laatste stap van de online scheiding regelen is het ondertekenen en voorzien van alle extra documenten zoals de uittreksels, et cetera. Daarna stuurt u het terug naar de juridisch expert van Judex.

Stap 6: verzoekschrift indienen

De online scheiding aanvragen doet de juridisch expert van Judex door het verzoekschrift tot echtscheiding in te dienen bij de rechtbank.

Stap 7: uitspraak

Na 4 tot 5 weken spreekt de rechter de scheiding uit. Zodra de echtscheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, bent u officieel gescheiden.

Online echtscheiding ervaringen

Vele echtparen hebben zeer positieve ervaringen met een online echtscheiding. De meesten benoemen de voordelen ervan zoals hierboven reeds beschreven. Het is goedkoop, op dit moment de goedkoopste manier van scheiden in Nederland en een online scheiding regelen is snel. Binnen enkele weken kunt u al gescheiden zijn. Wenst u dat dit nog sneller gebeurd? Dan kunt u hier een spoedscheiding aanvragen. Ook benoemen veel echtparen als positief punt dat je een goede basis voor de toekomst legt met de ex-partner omdat de gehele scheiding samen in goed overleg wordt geregeld. Dat is vooral belangrijk als er jonge kinderen in het gezin zijn en voor hen een goede relatie tussen de ouders essentieel is. Mocht goed overleg nog niet zo makkelijk blijken, kunt u ook kiezen voor mediation. Met mediation kan een mediator naar keuze kan jullie helpen afspraken te maken.

 

Indien u zelf of met hulp wilt scheiden ga dan naar Judex diensten voor Scheiden. Experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. 

Bekijk via deze link de diensten rondom online scheiden.

Onze pakketten

Online Basis

U regelt alles zonder begeleiding.

 • Convenant
 • Griffiekosten
 • Bekrachtiging convenant bij de rechtbank
 • Inschrijving scheiding bij de gemeente
Online Plus

De documenten worden gecontroleerd.

 • Convenant
 • Griffiekosten
 • Bekrachtigen convenant bij de rechtbank
 • Inschrijving scheiding bij de gemeente
 • Juridische controle van alle gemaakte afspraken
 • Alimentatieberekening
 • Videogesprek ter controle van het dossier
 • Financiële check
Online Top

Volledige begeleiding; van begin tot eind!

 • Convenant
 • Griffiekosten
 • Bekrachtigen convenant bij de rechtbank
 • Inschrijving scheiding bij de gemeente
 • Juridische controle van alle gemaakte afspraken
 • Alimentatieberekening
 • Videogesprek ter controle van het dossier
 • Financiële check
 • Belastingaangifte en aanvragen van toeslagen
 • Persoonlijk plan van aanpak
 • Extra videogesprek ter begeleiding

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven