Ga naar content

Is scheiden zonder advocaat mogelijk?

Om uw scheiding officieel te maken, heeft u een advocaat nodig die het verzoekschrift tot echtscheiding indient bij de rechter. Zelf kunt u dit nu nog niet doen. Momenteel ligt er een wetsvoorstel voor scheiden zonder advocaat die ingesteld is door staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie bij de Tweede Kamer. Op dit moment kunt u het proces tot aan het indienen bij de rechtbank al wel zoveel mogelijk zelf regelen, alleen het officieel maken kan nu alleen nog met een advocaat.

De voordelen en nadelen van scheiden zonder advocaat

Er zijn diverse voor- en nadelen aan scheiden zonder advocaat zoals genoemd in het wetsvoorstel van Teeven.

Voordelen

 • Snelle van scheiden is. Binnen twee weken na het indienen van het verzoek bij de rechtbank, kan uw echtscheiding al uitgesproken worden.
 • Goedkope manier van scheiden is het nu wanneer uzelf samen al veel afspraken kunt maken, zonder dat u beiden een eigen (dure) advocaat hoeft in te schakelen en u alleen de kosten voor het inschrijven van de scheiding en wijzigingen in de burgerlijke stand hoeft te betalen. Eventuele hulp bij het maken van afspraken kunt u aanvragen bij een mediator. Bekijk en vergelijk mediation experts en vind de mediator die bij uw situatie past.

Nadelen

 • Wanneer u niet samen het echtscheidingsverzoek wilt of kunt indienen; als er sprake is van een eenzijdig echtscheidingsverzoek moet u wel een advocaat in de arm nemen.
 • Het is ook niet mogelijk zonder advocaat te scheiden als u minderjarige kinderen heeft. Een ouderschapsplan is namelijk verplicht en dient u samen bij het echtscheidingsconvenant in te dienen bij de rechtbank. Het ouderschapsplan moet door de rechter beoordeeld en bekrachtigd moeten worden.

De procedure van scheiden zonder advocaat
Het is nu dus nog niet mogelijk uw scheiding volledig zonder advocaat te regelen. Maar als u de rol van een advocaat zo klein mogelijk wenst te houden en hem/haar alleen het verzoek tot echtscheiding in wilt laten dienen, kunt u momenteel het beste kiezen voor een online scheiding. Bij Judex hulp helpen wij u hier graag bij.Een online echtscheiding is:
• Voor mensen die in goed overleg uit elkaar gaan
• Voor mensen die samen afspraken kunnen maken
• Een snelle manier van scheiden
• Een goedkope manier van scheiden
• Een scheiding waarbij u de juiste documenten toegestuurd krijgt en online hulp indien gewenst

Heeft u meer hulp nodig bij uw scheiding, maar praat u nog wel met elkaar? Dan kunt u kiezen voor mediation:
• U kunt hulp krijgen bij het maken van afspraken over bepaalde zaken waar u samen niet uitkomt
• Een mediator is altijd neutraal en onpartijdig
• Een mediator richt zich alleen op het proces, niet op de inhoud
• Gesprekken tussen u en uw aanstaande ex-partner worden door de mediator gefaciliteerd
• Bij mediation wordt uitgegaan van het zelf oplossend vermogen van beide partijen
• Een mediator biedt hulp bij de juridische afhandeling

Voorstel van Teeven over scheiden zonder advocaat
Het voorstel dat door de staatsecretaris is ingediend bij de Tweede Kamer ziet er als volgt uit:
Om te scheiden zonder advocaat, maakt u zelf een afspraak bij het gemeentehuis. U en uw partner moeten allebei bij deze afspraak aanwezig zijn. Uw identiteit wordt vastgesteld door de ambtenaar van de burgerlijke stand en vervolgens wordt gecontroleerd of zowel u als uw partner allebei akkoord zijn met de echtscheiding. Indien dit inderdaad zo is, wordt het echtscheidingsverzoek in behandeling genomen. Er wordt gecontroleerd of aan alle voorwaarden is voldaan, waarna de scheiding kan worden uitgesproken. Dit kan dan dus al binnen twee weken.
De belangrijkste voorwaarden voor scheiden zonder advocaat is dat er geen minderjarige kinderen zijn en u beiden aan een snelle en goedkope scheiding willen meewerken.

De experts via Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van uw scheiding. Van convenant tot inschrijving in het bevolkingsregister. Bekijk via deze link de diensten rondom Scheiden.

 

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw wensen?

 • Online scheiden

  U regelt uw scheiding zelf, onder begeleiding van gecertificeerde specialisten.

  Meer weten
 • Mediation

  Een mediator helpt u bij het maken van keuzes en ontzorgt u volledig.

  Meer weten
 • Hulp bij scheiden

  Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

  Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven