fbpx
Ga naar content

Persoonlijk advies bij een scheiding

Als u besloten heeft om van uw partner te scheiden, komt er veel op u af. Er zijn zeer veel zaken waar u aan moet denken, waar u afspraken over moet maken en wat u moet regelen. Uiteraard zijn dit persoonlijke zaken die in iedere situatie anders kunnen zijn. Als u op zoek bent naar persoonlijk advies bij een scheiding, kunt u uitstekend bij de mediators van Judex terecht. Deze gecertificeerde mediators zijn gespecialiseerd op dit vakgebied en kunnen u uitstekend helpen om een scheidingstraject op de juiste manier te doorlopen.

Meer informatie over mediation

Ontdek mediation

Waarom vakkundig advies bij een echtscheiding van groot belang is

Bij het doorlopen van een echtscheidingstraject zullen er keuzes en afspraken worden gemaakt, die van grote invloed zijn op uw toekomst. Er zijn een aantal factoren die hierbij een rol spelen. Hierbij kunt u denken aan:

 • De financiële situatie, de verdeling van het vermogen en de schulden, het vaststellen van eventuele alimentatie en de veranderingen van het gezinsinkomen (toeslagen).
 • De openstaande hypotheek, een eventuele verkoop van het huis, het uitkopen van een van de partners en de mogelijkheid om een nieuwe hypotheek af te sluiten.
 • De pensioenopbouw, afspraken met betrekking op een gezamenlijk opgebouwd pensioen.
 • Juridische adviezen, welke juridische gevolgen heeft de scheiding?

De meeste mensen zijn niet erg thuis in dit soort zaken, aangezien ze niet dagelijks met deze materie te maken hebben. Alleen daarom is vakkundig advies bij een echtscheiding van groot belang. Een verkeerde keuze op dit soort gebieden kan grote gevolgen hebben.

De verplichting om van juridische steun gebruik te maken bij een scheiding

Het feit dat een vakkundig persoonlijk advies van groot belang is bij het scheiden, komt ook tot uiting in de Nederlandse wetgeving. Het is in ons land immers wettelijk gezien niet mogelijk om te scheiden zonder de rechter in dit proces te betrekken. Een rechter zal een oordeel over de gemaakte afspraken vormen, voordat de echtscheiding daadwerkelijk in de registers van de burgerlijke stand kan worden ingeschreven. Doordat alleen echtscheidingsadvocaten een verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank mogen indienen, bent u verplicht om gebruik te maken van juridische ondersteuning om te kunnen scheiden. U kunt wel zelf de keuze maken voor welke vorm van juridische ondersteuning u kiest.

Persoonlijke hulp bij een echtscheiding

Met betrekking tot het doorlopen van een scheidingstraject met intense juridische ondersteuning kunnen er twee keuzes gemaakt worden. Er kan gekozen worden voor een afzonderlijke behartiging van de belangen door echtscheidingsadvocaten maar er kan ook gekozen worden om een mediationtraject te doorlopen. Beide vormen bieden persoonlijke hulp bij een echtscheiding met het grote verschil dat het scheidende stel gezamenlijk gebruik maakt van de diensten van een mediator.
Een mediator is een echtscheidingsbemiddelaar die begeleiding biedt aan scheidende stellen die ervoor gekozen hebben om gezamenlijk het echtscheidingstraject te doorlopen. Dit is een keuze die veel gemaakt wordt als het stel in goed overleg uit elkaar gaat en het vertrouwen erin hebben dat ze samen tot de afspraken kunnen komen die van belang zijn bij de ontbinding van het huwelijk. Doordat de betrokkenen samen dit traject doorlopen, heeft de mediator uiteraard een volledig neutrale rol.
Het grote voordeel van een mediation constructie is dat de scheidende partners voor een groot deel zelf invloed kunnen uitoefenen op het tempo van het doorlopen van het traject. Een scheidingstraject kan hierdoor binnen een relatief kort tijdsbestek worden doorlopen. Een ander groot voordeel ligt uiteraard op financieel gebied. Door het gezamenlijk gebruik van de diensten van de mediator en het deels zelfstandige karakter van deze vorm van echtscheiden, is mediation een voordelige vorm van scheiden.

Wilt u goedkoop scheiden en heeft u geen behoefte aan intense juridische ondersteuning omdat u nog goed in staat bent om afspraken met elkaar te maken? Dan is online scheiden wellicht iets voor.

Advisering bij het doorlopen van een echtscheidingstraject

De keuze die betrekking heeft op de vorm van persoonlijke advisering bij het doorlopen van een echtscheidingstraject is dus de eerste stap die moet worden gezet als er de keuze is gemaakt om te gaan scheiden. In het verleden was de keuze op dit gebied beperkt en waren de scheidende partners genoodzaakt om zich te wenden tot afzonderlijke echtscheidingsadvocaten.
Tegenwoordig is mediation een veel gekozen alternatief om te scheiden mede door de praktische voordelen van deze constructie. Binnen mediation zijn er veel mogelijkheden om een traject vorm te geven. Het is mogelijk om een keuze te maken voor een fysieke begeleiding waarbij het traject wordt doorlopen op het kantoor van de mediator maar er kan ook een keuze worden gemaakt om gebruik te maken van een volledige online ondersteuning. De moderne online communicatie communicatiemiddelen bieden de echtscheidingsmediator alle gelegenheid om een scheidend stel op een persoonlijk manier te begeleiden.

Echtscheidingsmediator voor persoonlijk advies over scheiden

Heeft u behoefte aan persoonlijk advies over de keuzes die u kunt maken bij het doorlopen van een echtscheidingstraject? Laat u gerust informeren door de MfN erkende echtscheidingsmediators die aangesloten zijn bij Judex. Zij informeren u graag vrijblijvend wat de beste keuze voor u hierin is, ook als het advies luidt dat u zich beter kunt wenden tot een echtscheidingsadvocaat. De voornaamste doelstelling van Judex is immers om rechtzoekenden wegwijs te bieden in de voor hen vaak gecompliceerde juridische wereld.

Ontdek via deze link welke echtscheidingsmediators uit uw regio u het beste van advies kan voorzien. Judex zorgt ervoor dat uw recht en uw expert samenkomen.

Altijd een passende oplossing

Online Scheiden

In goed overleg maakt u samen afspraken over de scheiding, hierbij ontvangt u onze juridische ondersteuning.

 • Gebruiksgemak
 • Snelle doorloop
 • Lage kosten
Mediation

Onder begeleiding van een mediator probeert u tot overeenstemming te komen over de scheiding.

 • Complexere zaken
 • Intensieve begeleiding
 • Ruimte voor emotie
Advocatuur

U wordt beiden bijgestaan door een eigen persoonlijke advocaat en communiceert niet meer direct met elkaar.

 • Dient eenzijdig belang
 • Hoger uurtarief

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven