Ga naar content

Verschillen tussen echtscheiding en ontbinding van geregistreerd partnerschap

Op vrijwel alle belangrijke onderdelen (alimentatie, het verdelen van bezittingen en schulden, het verdelen van de pensioenen, omgangsregeling met kinderen etc.) is er geen verschil tussen een echtscheiding en de ontbinding van een geregistreerd partnerschap.

Gezag over kinderen
Wel is er een belangrijk verschil op het punt van het gezag over eventuele kinderen. Er ontstaat tussen kinderen die geboren worden tijdens een geregistreerd partnerschap geen automatische familierechtelijke band met de mannelijke partner.

Om die reden moet de mannelijke partner de kinderen van zijn vrouwelijke partner erkennen om juridisch vader te kunnen worden. Beide partners hebben op het moment dat de kinderen tijdens het geregistreerd partnerschap zijn geboren wel het gezamenlijk gezag over de kinderen, tenzij iemand anders juridisch ouder is.

Bij een geregistreerd partnerschap tussen twee mannen is de draagmoeder bijvoorbeeld de juridische ouder van het kind.

Bij geregistreerde partners van gelijk geslacht moet de partner om het juridisch ouderschap te verwerven de kinderen adopteren van de partner die al juridisch ouder is, bijvoorbeeld door geboorte als het een vrouw betreft, door erkenning of juridisch vaderschap of in beide gevallen door een eerdere adoptie. De geregistreerde partners kunnen gezamenlijk adopteren.

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw wensen?

 • Online scheiden

  U regelt uw scheiding zelf, onder begeleiding van gecertificeerde specialisten.

  Meer weten
 • Mediation

  Een mediator helpt u bij het maken van keuzes en ontzorgt u volledig.

  Meer weten
 • Hulp bij scheiden

  Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

  Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven