fbpx
Ga naar content

Wanneer kan ik scheiden?

In Nederland kunt u een echtscheiding bij de rechtbank aanvragen als uw huwelijk duurzaam is ontwricht. Een duurzame ontwrichting betekent dat verhouding binnen het huwelijk zo moeilijk is geworden dat het niet langer mogelijk is om nog bij elkaar te blijven.

Duurzame ontwrichting

In de echtscheidingsprocedure zal de rechter geen onderzoek doen of er daadwerkelijk sprake is van duurzame ontwrichting. Als u of uw huwelijkspartner zich op het standpunt stelt dat het huwelijk duurzaam is ontwricht, dan zal de rechter dat aannemen. De andere partij kan de echtscheiding dus niet tegenhouden door ‘te bewijzen’ dat het huwelijk niet duurzaam ontwricht is.

Oude echtscheidingsgronden

Dit was vroeger anders. Tot 1971 was het moeilijker om in Nederland te scheiden. Tot die tijd waren er vier gronden op grond waarvan de rechter een echtscheiding kon aannemen:

 1. Overspel
 2. Curatele op grond van verkwisting
 3. Veroordeling tot gevangenisstraf wegens een misdrijf waarvoor vier jaar of meer gevangenisstraf stond
 4. Mishandeling

Op het moment dat er niet één van deze gronden aanwezig was kon de rechter niet overgaan tot het uitspreken van de echtscheiding. Tegenwoordig is dat niet meer het geval en kunt u zelfs op goede voet uit elkaar gaan. Begeleiding van een mediation expert biedt dan een veel goedkopere en prettigere optie dan scheiden via een advocaat. Komt u er zelf samen helemaal uit? Dan is een online scheiding wellicht de oplossing voor u.

Meer weten over mediation

Ontdek mediation

Scheiding van tafel en bed

In deze tijd zijn er ook mensen die er op grond van hun geloofsovertuiging de voorkeur aan geven om niet officieel te scheiden. Zij kunnen er dan voor kiezen om een ‘scheiding van tafel en bed’ aan te vragen.

Bij deze vorm van scheiding blijft het huwelijk officieel nog wel in stand, maar wordt er van de scheiding van tafel en bed een aantekening gemaakt in het huwelijksregister bij de rechtbank.

Een scheiding van tafel en bed moet worden aangevraagd bij de rechtbank. Vanaf het moment dat u van tafel en bed gescheiden bent, kunt u gedurende drie jaar niet definitief meer scheiden, tenzij u de rechtbank laat weten dat u dit allebei alsnog wilt.

Na het verstrijken van de drie jaar kan een definitieve echtscheiding vrij eenvoudig gerealiseerd worden door een verzoek aan de rechtbank. De rechter kan dan eenzijdig het huwelijk ontbinden. Daar kunt u of uw huwelijkspartner dan geen bezwaar tegen maken.

Na de ontbinding van het huwelijk na een scheiding van tafel en bed is het huwelijk dan definitief beëindigd. Op dat moment kunt u opnieuw met elkaar trouwen, een geregistreerd partnerschap sluiten of met iemand anders trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.

 

De experts via Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van uw scheiding. Van convenant tot inschrijving in het bevolkingsregister. Bekijk via deze link de diensten rondom Scheiden.

Altijd een passende oplossing

Online Scheiden

In goed overleg maakt u samen afspraken over de scheiding, hierbij ontvangt u onze juridische ondersteuning.

 • Gebruiksgemak
 • Snelle doorloop
 • Lage kosten
Mediation

Onder begeleiding van een mediator probeert u tot overeenstemming te komen over de scheiding.

 • Complexere zaken
 • Intensieve begeleiding
 • Ruimte voor emotie
Advocatuur

U wordt beiden bijgestaan door een eigen persoonlijke advocaat en communiceert niet meer direct met elkaar.

 • Dient eenzijdig belang
 • Hoger uurtarief

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven