fbpx
Ga naar content

Wat is een eenzijdige echtscheiding?

Wanneer u samen besluit dat u van elkaar wilt scheiden, dan kunt u in goed overleg uit elkaar gaan en gezamenlijk de echtscheiding regelen. Maar er bestaat ook een eenzijdige scheiding. Wat is dit precies en wanneer vraag je dit aan?

Meer informatie over advocatuur

Ontdek advocatuur

Betekenis eenzijdige echtscheiding

Er is sprake van een eenzijdige echtscheiding als slechts één u beiden wilt scheiden. Wanneer u degene bent die de echtscheiding wilt aanvragen, is het verstandig meteen een eigen advocaat in te schakelen. Bij een eenzijdige echtscheidingsaanvraag is de kans klein dat u er samen in goed overleg onderling uit zult komen. Uw partner kan het namelijk helemaal niet met u eens zijn. En dus waarschijnlijk ook helemaal geen actie willen ondernemen mee te werken aan de echtscheidingsprocedure. Indien dit het geval is, kunt u samen met uw advocaat een eenzijdig verzoekschrift voor de scheiding indienen bij de rechter. Zijn u en uw aanstaande ex-partner nog wel met elkaar in gesprek, maar komen jullie niet over alle zaken uit? Dan kan een mediator inschakelen een goede oplossing zijn. Bekijk en vergelijk nu mediation experts van Judex.

Indienen nevenvoorzieningen

Tegelijk met het verzoekschrift dat uw advocaat namens u indient bij de rechtbank, dient u ook een verzoek om nevenvoorzieningen in. Dit betreffen zaken die samenhangen met de echtscheiding; zoals:

– Uw gezamenlijke woning:
De echtscheiding heeft gevolgen voor de gezamenlijke woning. Wanneer u een huurwoning heeft, is het niet zo ingewikkeld. Bij een koopwoning komt wat meer kijken. Is één van u eigenaar, dan kan deze in het huis blijven wonen (mits het financieel te regelen is). Als de woning op naam van u beiden staat, zijn er twee mogelijkheden: uitkopen of verkopen. Op de site van Vereniging Eigen Huis is hierover veel informatie te vinden.

– Pensioenen en/of verzekeringen:
U heeft allebei recht op de helft van het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. U dient uw pensioenuitvoerder direct op de hoogte te stellen van de echtscheiding. Het pensioenfonds of pensioenverzekeraar betaalt het ouderdomspensioen aan u beiden uit. Hierover hoeft de rechter niet te beslissen. U kunt meer informatie vinden over het regelen van het ouderdomspensioen vinden op de website van de rijksoverheid.

– Alimentatie:
Wie van u het hoogste inkomen heeft, loopt het risico dat hij of zij partneralimentatie moet betalen aan de ex-partner. De hoogte van de partneralimentatie wordt bepaald in overleg met de advocaten. Wanneer het niet lukt er onderling uit te komen, zal de rechter hierover een uitspraak doen. Als er minderjarige kinderen in uw gezin zijn, is de hoogte van de alimentatie onderdeel van het ouderschapsplan.

– Zorg en opvoeding van de kinderen:
– Bij minderjarige kinderen in het gezin moeten er duidelijke afspraken worden gemaakt over onder meer het ouderlijk gezag, de omgangsregeling en de alimentatie. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in het ouderschapsplan.

Bezwaar aantekenen

Zodra uw advocaat een verzoekschrift heeft ingediend bij de rechter, heeft uw partner zes weken de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen zijn of haar verzoek om echtscheiding. Zo kan hij/zij bijvoorbeeld bepaalde voorwaarden stellen voordat hij/zij akkoord gaat met de scheiding.

Uitspraak van de rechter

Zodra u tot overeenstemming bent gekomen, spreekt de rechter de scheiding uit en worden de gemaakte afspraken vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Wanneer de uitspraak van de rechter is verwerkt in de registers van de burgerlijke stand, bent u officieel gescheiden.

Altijd een passende oplossing

Online Scheiden

In goed overleg maakt u samen afspraken over de scheiding, hierbij ontvangt u onze juridische ondersteuning.

  • Gebruiksgemak
  • Snelle doorloop
  • Lage kosten
Mediation

Onder begeleiding van een mediator probeert u tot overeenstemming te komen over de scheiding.

  • Complexere zaken
  • Intensieve begeleiding
  • Ruimte voor emotie
Advocatuur

U wordt beiden bijgestaan door een eigen persoonlijke advocaat en communiceert niet meer direct met elkaar.

  • Dient eenzijdig belang
  • Hoger uurtarief

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven