fbpx
Ga naar content

Wat is scheiden van tafel en bed?

Mensen die apart willen leven maar niet definitief willen scheiden kunnen scheiden van tafel en bed. Net als bij een ‘echte’ scheiding moeten u en uw (ex)-partner afspraken maken over zaken als boedelverdeling, alimentatie en de woning. Wanneer jullie dit in goed overleg kunnen doen, heeft u geen dure advocaat nodig, maar kunt u ook begeleiding van een mediator krijgen. Is het maken van afspraken samen voor jullie geen probleem? Dan kunnen jullie scheiden via een online scheiding.

Meer informatie over online scheiden

Ontdek online scheiden

Wat is het?

Bij scheiden van tafel en bed blijft u officieel getrouwd maar woont u niet meer in hetzelfde huis en deelt u niet meer in de gezamenlijke bezittingen. U bent dan ook niet meer verantwoordelijk voor bijvoorbeeld schulden die uw ex aangaat na de scheiding. Het verschil met normaal scheiden is dat u wel officieel getrouwd blijft en de onderhoudsplicht in stand blijft. Ook mag u niet met iemand anders trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Dat mag pas als u officieel gescheiden bent. Een scheiding van tafel en bed kan alleen bij een huwelijk, niet wanneer u een geregistreerd partnerschap heeft.

Waarom kiezen voor scheiden van tafel en bed?

In sommige kringen kiest men voor scheiden van tafel en bed uit geloofsovertuiging. Ook ziet men steeds vaker dat mensen hiervoor kiezen om financiële of fiscale redenen.
Ook al woont u apart, u blijft fiscaal partner van elkaar. Door te kiezen voor een scheiding van tafel en bed, komt hier een einde aan wat vele fiscale voordelen kan opleveren in de vorm van bijvoorbeeld heffingskortingen. Pensioenrechten kunt u nu ook al gaan verdelen, zonder fiscale gevolgen. Tevens is het mogelijk de overwaarde van de woning te verdelen waar u in woont, door het nemen van een extra hypotheek waarvan de hypotheekrente aftrekbaar is en als de uitbetaling van de helft van die overwaarde niet beschikbaar is op een andere wijze. U kunt ook blijven samenwonen na tafel en bed. Stel, één van u beiden start een eigen bedrijf en u bent gescheiden van tafel en bed, dan kan een eventuele schuld niet worden verhaald op de partner van degene die het bedrijf is gestart.
Procedure scheiding tafel en bed

De procedure voor een scheiding van tafel en bed is vrijwel gelijk aan de procedure van een echtscheiding. Ook hiervoor heeft u een advocaat nodig om te scheiding officieel aan te vragen, maar kunt u verder begeleiding krijgen van een mediator. Een rechter zal de scheiding van tafel en bed toewijzen als hij of zij ervan overtuigd is dat een relatie ‘duurzaam is ontwricht’. Bij minderjarige kinderen in een gezin is ook hierbij een ouderschapsplan verplicht en moeten er afspraken gemaakt worden over zaken als de boedelverdeling, vermogen, de woning, etc. Ondanks dat u getrouwd blijft met elkaar, moeten al deze zaken geregeld worden net als bij een echtscheiding. Ook alimentatie moet niet worden vergeten. De scheiding van tafel en bed wordt opgenomen in het huwelijksgoederenregister bij de griffie van de rechtbank. Deze beschikking moet binnen zes maanden worden ingeschreven anders verliest deze haar kracht.

Eindigen scheiding van tafel en bed

Een scheiding van tafel en bed kunt u behouden zolang u leeft. Ook kunt u ervoor kiezen dit te beëindigen en uw huwelijk officieel te laten ontbinden. Het is ook mogelijk weer bij elkaar te komen en de scheiding van tafel en bed te laten beëindigen. U kunt dan de rechter laten weten dat u weer officieel getrouwd wenst te zijn.

Altijd een passende oplossing

Online Scheiden

In goed overleg maakt u samen afspraken over de scheiding, hierbij ontvangt u onze juridische ondersteuning.

  • Gebruiksgemak
  • Snelle doorloop
  • Lage kosten
Mediation

Onder begeleiding van een mediator probeert u tot overeenstemming te komen over de scheiding.

  • Complexere zaken
  • Intensieve begeleiding
  • Ruimte voor emotie
Advocatuur

U wordt beiden bijgestaan door een eigen persoonlijke advocaat en communiceert niet meer direct met elkaar.

  • Dient eenzijdig belang
  • Hoger uurtarief

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven