fbpx
Ga naar content

Piek in het aantal scheidingen na de feestdagen

Twijfelt u aan uw huwelijk na de feestdagen? U bent niet de enige. Ieder jaar na de feestdagen zien we een piek in het aantal echtscheidingen. Uit onderzoek blijkt ook dat er na de feestdagen vaker gezocht wordt op de term scheiden in Google. Het klinkt misschien onlogisch om na de feestdagen direct zo’n ingrijpende beslissing te nemen, maar het kan partners er juist toe zetten om toch te kiezen voor een scheiding. Wij lichten de verschillende redenen aan u toe.

Meer scheidingen na de feestdagen

We zien vaak twee pieken in het jaar wanneer stellen gaan scheiden, dit is in september (na de zomervakantie) en na de feestdagen. In de andere maanden van het jaar zijn partners vaak druk met hun werk, de kinderen en andere verplichtingen. Partners zitten samen in een bepaald ritme en dat loopt door. Met de feestdagen en in de kerstvakantie wordt er weer tijd voor elkaar gemaakt en daar kunnen ook bepaalde verwachtingen aan gekoppeld zijn. Zo kan het intensieve samenzijn zorgen dat positieve of negatieve kenmerken van een relatie worden uitvergroot. Sommige stellen komen in zo’n periode weer nader tot elkaar, maar het kan ook zijn dat er juist benadrukt wordt dat het al langere tijd niet meer werkt. Hierdoor kunnen stellen sneller de keuze maken om te gaan scheiden.

Wat zijn de redenen?

Er kunnen dus verschillende redenen zijn waarom koppels sneller voor een echtscheiding kiezen na de feestdagen. 

  • Ruimte voor goed overleg

Tijdens en rondom de feestdagen zijn partners veel meer bij elkaar dan normaal gesproken. Deze periode brengt met zich mee dat de balans wordt opgemaakt. Hoe gaat het? Wat zijn de wensen voor het nieuwe jaar? Wat wordt er achtergelaten in het oude jaar? Door samen goed te praten in deze periode, kan er sneller bepaald worden of er nieuw leven in een relatie geblazen kan worden. U kunt natuurlijk ook samen tot de conclusie komen dat het niet meer werkt.

  • Uitstel van de beslissing

Wat ook een reden is die vaak voorkomt, is dat echtparen al voor de feestdagen besloten hebben  te willen scheiden, maar dat pas na de feestdagen doorzetten. Tijdens de kerstdagen willen ze nog samen zijn met de familie en het bijvoorbeeld voor de kinderen gezellig maken. Vervolgens kiezen ze er in het nieuwe jaar voor om de echtscheiding wel in gang te zetten.

  • De druk van de feestdagen

Het kan ook zijn dat de druk van de feestdagen de laatste druppel is om toch te kiezen voor een scheiding. Bepaalde verwachtingen en verplichtingen rondom de kerstdagen kunnen leiden tot  kleine irritaties die enorm uitvergroot worden. Hierdoor kan het lastig zijn om conflicten onderling op te lossen. Als een huwelijk al langer stroef verloopt, dan kan dit als een druppel voelen voor veel echtparen om te beslissen dat het niet meer werkt. U moet natuurlijk nooit een overhaaste keuze maken, maar ga wel na welke beslissing het beste voor u is.

Hulp van een expert

Heeft u besloten om te gaan scheiden? De experts van Judex staan voor u klaar. De hulp van onze experts wordt afgestemd op uw specifieke situatie. Wilt u meer weten? Plan direct een gratis adviesgesprek in.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven