fbpx
Ga naar content

Tips bij een loyaliteitsconflict als gevolg van een scheiding

Bij een scheiding waar ook kinderen bij betrokken zijn, komt het vaak voor dat ze te maken krijgen met een loyaliteitsconflict. Dit komt in veel situaties voor en het is belangrijk dat u dit zoveel mogelijk probeert te voorkomen. Wij leggen aan u uit wat een loyaliteitsconflict is en welke tips u als ouder kunt opvolgen.

Wat is een loyaliteitsconflict?

We kunnen spreken van een loyaliteitsconflict als een kind een innerlijke strijd heeft, omdat het kind voor zijn/haar gevoel moet kiezen tussen twee personen of hun wensen. Bij een scheiding wil een kind trouw blijven aan beide ouders, maar het kan zijn dat het kind voor moeilijke keuzes komt te staan tijdens en na de scheiding. Zo ontstaat er een loyaliteitsconflict.

Hoe ontstaat een loyaliteitsconflict bij een kind tijdens de scheiding?

Tijdens en na een scheiding kunnen er veel vervelende gebeurtenissen plaatsvinden. Vaak moeten beide ouders ook een weg zien te vinden om samen op een juiste manier te blijven communiceren en emoties zoals boosheid of verdriet te reguleren. Het is dus erg belangrijk om ook naar de wensen en belangen van het kind te kijken en te zorgen voor een optimaal co-ouderschap.

Als de ene ouder regelmatig kwaad spreekt over de andere ouder in het bijzijn van het kind, dan kunnen kinderen sneller in een loyaliteitsconflict terecht komen. Een innerlijk conflict kan ook in veel andere situaties ontstaan. Zoals de keuze waar het kind wil wonen of waar het kind tijdens een feestdag of zijn/haar verjaardag wilt zijn. Uw kind kan snel bang zijn om de andere ouder te kwetsen. Het is daarom van belang om dit als gescheiden ouders goed in de gaten te houden en goed met elkaar én uw kind te blijven communiceren.

Tips voor ouders

Het is lastig om een loyaliteitsconflict volledig te voorkomen, gezien de veelzijdigheid van situaties waaruit het kan voortkomen. Kinderen zijn tenslotte van nature loyaal aan beide ouders en een scheiding heeft altijd een grote impact. Er zijn een aantal tips die u kunt opvolgen:

  • Zorg voor duidelijke communicatie en maak geen ruzie

U bent niet voor niets gaan scheiden, dus het kan vaak voorkomen dat u het niet eens bent met uw partner. Desondanks is het voor de kinderen heel belangrijk dat ruzie voorkomen wordt en u op een volwassen en duidelijke manier met elkaar blijft communiceren, vooral in het bijzijn van de kinderen.

  • Ga niet als ouder in een slachtofferrol zitten

Als u een ‘slachtofferrol’ aanneemt en veel emoties deelt met de kinderen, kunnen ze sneller het gevoel hebben een kant te moeten kiezen en daarbij nemen ze het vaak op voor de ‘zielige ouder’.  Dit wilt u natuurlijk voorkomen, uw kind moet het ook fijn blijven vinden om naar de andere ouder te gaan, ondanks dat u het niet eens kan zijn met de gedragingen van uw ex-partner.

  • Zorg niet voor een onmogelijke keuze

Het is belangrijk om naar de wensen en emoties van uw kind te luisteren, maar het is ook belangrijk om duidelijke afspraken vast te leggen. Geef uw kind dus geen onmogelijke keuzes zoals: ‘Wil je liever bij papa of mama wonen?’ ‘Kies maar of je met mama of papa op vakantie wilt gaan’. Als ouders maak je hier onderling afspraken over en het is belangrijk om altijd positief op uw kind te reageren als hij of zij zelf aangeeft graag naar de andere ouder te gaan.

  • Gun uw kind fijne momenten

Hoe moeilijk het wellicht ook kan zijn in uw situatie, praat altijd met respect over uw ex-partner en gun het kind leuke momenten met hem of haar. Willen kinderen zelf niet graag naar de andere ouder? Motiveer ze dan en ga goed na waarom het kind niet naar de vader of moeder wil gaan

Hulp van een expert

Elke situatie is natuurlijk verschillend en soms kan het ook voorkomen dat u en uw ex-partner niet op één lijn liggen. U kunt altijd bij onze experts, zoals onze mediators, terecht als u de juiste ondersteuning wilt ontvangen. Wilt u meer weten? Plan direct een gratis adviesgesprek in.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven