fbpx
Ga naar content

Wat is mediation?

Als u samen besloten heeft om te gaan scheiden, dan is dat vaak een emotionele ervaring. Daarnaast kan het ook veel praktische vragen oproepen. Mediation is een goede uitkomst om op een prettige manier te kunnen scheiden en goed te blijven communiceren met uw ex. Lees in dit artikel meer over mediation en hoe onze mediators u kunnen helpen.

Wat is mediation precies?

Mediation betekent bemiddeling, waarbij het de bedoeling is dat u samen overeenkomt en heldere afspraken maakt over verschillende aspecten die bij een scheiding komen kijken. Denk hierbij aan onderwerpen zoals een koopwoning, de kinderen en de pensioenverdeling. Dit wordt gedaan met behulp van een gecertificeerde echtscheidingsmediator.

Dankzij mediation staan jullie niet tegenover elkaar in de rechtbank, maar kom je samen tot een overeenkomst. Het kan dus een fijne en goedkopere manier zijn, waarbij beide partijen prettig en in overeenstemming uit elkaar kunnen gaan. Daarnaast worden de gesprekken altijd afgestemd op de persoonlijke behoeften van alle betrokkenen en wordt u ontzorgd. Een mediator is onafhankelijk en heeft een neutrale rol tijdens de sessies. U wordt op deze manier begeleid bij het vinden van passende afspraken en oplossingen die voor beide partijen acceptabel zijn.

Hoe gaat mediation in zijn werk?

Als u wilt  starten met een mediationtraject, dan start dit proces met het ondertekenen van een mediationovereenkomst. In het eerste gesprek is er ruimte voor beide partijen om het verhaal te vertellen en de wensen en behoeften aan te geven.

Vervolgens volgen er een aantal sessies waarbij de mediator diverse vragen stelt om er zo achter te komen welke problemen of vraagstukken er besproken moeten worden. Daarna  worden er oplossingen gezocht waar u en uw ex-partner zich in kunnen vinden. In de laatste sessie(s) worden afspraken gemaakt en vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Daarnaast wordt de juridische afhandeling bij de rechtbank en gemeente ook door de mediator uitgevoerd. In het traject wordt de focus dus altijd gelegd op de oplossing, niet op het conflict. Zo kan een mediationtraject goed worden doorlopen en afgerond. 

Een goed gesprek maakt het verschil

Een mediator zorgt er te allen tijde voor dat u beiden de ruimte krijgt om uw verhaal te doen en gehoord wordt. Daarnaast helpt de mediator om duurzame afspraken te maken, waarbij passende oplossingen gevonden worden die voor beide partijen aanvaardbaar zijn. Het beoogde doel is om tijdens het mediationtraject met een goede verstandhouding uit elkaar te gaan en eventuele problemen in de toekomst te voorkomen. Onze experts doen er alles aan om u persoonlijk en vlot te begeleiden en te ontzorgen.

Maak kennis met onze mediators

Bent u benieuwd welke experts u verder kunnen helpen? Maak dan kennis met de mediators van Judex. Zij helpen u verder op weg en luisteren naar de persoonlijke behoeften van beide partijen. U kunt bij Judex altijd een mediator vinden die het beste bij u en uw situatie past. Wilt u eerst meer informatie? Plan dan direct een vrijblijvend adviesgesprek in.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven