fbpx
Ga naar content

Wanneer is abortus in Nederland toegestaan?

In Nederland is een vroegtijdige beëindiging van de zwangerschap (abortus), wettelijk toegestaan tot het moment dat een vrucht buiten het lichaam van de moeder levensvatbaar is. De levensvatbaarheidgrens is gesteld op 24 weken zwangerschap.

Daarnaast zijn aan abortus strenge eisen verbonden:

  • De ingreep mag alleen worden verricht in daartoe bestemde klinieken of ziekenhuizen.
  • Daarnaast mag een abortusbehandeling pas plaatsvinden na een wachttijd van vijf dagen, nadat er met een arts is gesproken. In het geval de zwangerschap binnen 16 dagen na de laatste menstruatie wordt beëindigd, geldt de wachttijd van vijf dagen niet.
  • Niemand kan verplicht worden aan abortus mee te werken.

Als je 15 jaar bent, of jonger bent moet één van de ouders in principe toestemming voor de abortus geven. Als dit tot problemen leidt, kan een verwijsbrief van een huisarts of een gesprek met een medewerker van de Stichting Ambulante Fiom ook volstaan. Het Fiom is een landelijke organisatie die psychosociale hulpverlening, adviezen en cursussen geeft over onder andere onbedoelde zwangerschap.

Als u de Nederlandse nationaliteit heeft, is een abortus kosteloos.

Heeft u kinderen onder de 18 jaar en gaan u en uw partner uit elkaar? Wij helpen u graag. Bekijk hier ‘Scheiden & kinderen‘.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven