fbpx
Ga naar content

Huidaandoeningen (kappersexceem)

Als u tijdens uw werk met bepaalde stoffen moet werken, kan dit leiden tot een huidaandoening. Het bekendste voorbeeld hiervan is kappersexceem.

Door blootstelling aan allerlei stoffen, als haarverf, permanentvloeistoffen en blondeermiddelen krijgt één op de vijf kappers last van kappersexceem, zo is laatst gebleken uit onderzoek. In sommige gevallen zijn de gezondheidsklachten zo ernstig dat een kapper zijn werk niet meer kan uitoefenen.

In veel gevallen zal uw werkgever hiervoor aansprakelijk zijn. Daarvoor moet dan wel vast komen te staan dat uw gezondheidsklachten ontstaan zijn door de werkzaamheden die u heeft verricht. Ook moet in een eventuele gerechtelijke procedure duidelijk worden dat uw werkgever onvoldoende gedaan heeft om risico’s voor uw gezondheid te vermijden.

Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat uw werkgever onvoldoende maatregelen heeft genomen om gezondheidsrisico’s te vermijden. Er gelden allerlei voorschriften en regelingen voor het werken met gevaarlijke stoffen.

Als een werkgever deze niet naleeft, zal een rechter vrij snel aannemen dat uw werkgever zijn zorgplicht heeft geschonden en dat daarmee sprake is van aansprakelijkheid.

Een voorbeeld.

Een kapster krijgt na een paar jaar werken last van exceem en spreekt haar werkgever aan. De rechter oordeelt onder meer dat de gevolgen van het werken met bepaalde stoffen binnen de kappersbranche al jaren bekend zijn.

De werkgever heeft onvoldoende veiligheidsmaatregelen genomen om te voorkomen dat de kapster klachten kreeg. De werkgever is dus aansprakelijk en moet de schade van de kapster vergoeden.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven