Ga naar content

Hoeveel kost een echtscheiding?

De totale kosten van een echtscheiding is afhankelijk van een aantal factoren:

  • of u in aanmerking komt voor door de overheid gefinancierde rechtshulp
  • of er veel geregeld en verdeeld moet worden
  • of u en uw partner in redelijk overleg een aantal goede afspraken kan maken

U zult voor een echtscheiding in elk geval een advocaat moeten inschakelen. De meeste advocaten werken op basis van een uurtarief. Als u inkomen en vermogen beneden bepaalde grenzen blijft, kunt u mogelijk gebruik maken van de zogenaamde gefinancierde rechtsbijstand.

Gefinancierde rechtsbijstand
De Raad voor Rechtsbijstand beoordeelt of u in aanmerking komt voor de gefinancierde rechtshulp. Als u hiervoor in aanmerking komt hoeft u uw advocaat slechts een eigen bijdrage te voldoen (een bedrag tussen 129,- euro en 796,- euro). Voor het meerdere krijgt uw advocaat dan een vergoeding van de overheid.

Naast advocaatkosten, krijgt u ook te maken met zogenaamde griffierechten. Dat zijn in feite administratiekosten die de rechtbank in rekening brengt bij iedereen die een gerechtelijke procedure start.

Als u in aanmerking komt voor de gefinancierde rechtshulp zullen deze griffierechten 75,- euro bedragen. Komt u niet in aanmerking voor gefinancierde rechtshulp dan bedragen de griffierechten 274,- euro.

Vraag uw advocaat op voorhand om een inschatting van de kosten van uw echtscheiding.

Ook interessant voor u:

Heeft u een juridische vraag?

Omschrijf uw situatie bij Judex middels ons contactformulier en wij nemen binnen 24 uur contact op. Judex hulp is 7 dagen bereikbaar, kosteloos en vrijblijvend.

Stel uw juridische vraag
Terug naar boven