Ga naar content

Rechtsbijstand bij echtscheiding

Wanneer u gaat scheiden, weet u dat dit geld zal kosten. In sommige gevallen is een scheiding een langdurig en kostbaar traject. Is de echtscheiding te duur voor u? Dan is mogelijk rechtsbijstand een optie.

Uw eigen rechtsbijstandverzekering
Heeft u een rechtsbijstandverzekering? Dan kunt u daar wellicht een beroep op doen. Echter zijn de dekkingen voor echtscheiding meestal wel beperkt. Ook kan het zijn dat er een lange wachttijd is op uw verzekering. Dat betekent dat u bijvoorbeeld al minimaal 1 of in sommige gevallen zelfs 3 jaar een rechtsbijstandsverzekering moet hebben, voordat u een vergoeding voor uw echtscheiding kunt krijgen. De kosten van een mediator worden vaak vergoed door rechtsbijstandverzekeringen.

Met een mediator (bekijk nu het aanbod van Judex mediation experts) kunt u samen met uw partner hulp krijgen bij het maken van bepaalde afspraken over zaken waar jullie samen niet helemaal uit komen, bijvoorbeeld afspraken over het huis of de kinderen. Het bedrag dat u binnen een rechtsbijstandsverzekering kunt besteden aan een mediator en welke kosten mogelijk nog meer gedekt zijn, is dus volledig afhankelijk van uw verzekering. Het is dus belangrijk dat u eerst de polisvoorwaarden nakijkt.

Gesubsidieerde rechtsbijstand
De Nederlandse overheid vindt dat iedereen recht heeft op juridische hulp wanneer hij of zij dat nodig heeft. Voor mensen met een laag inkomen, is er gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit kan een advocaat aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. U als particulier kunt dit niet zelf doen. U kunt een beroep doen op gesubsidieerde rechtsbijstand wanneer u twee jaar geleden (dus in 2020 wordt er gekeken naar 2018) een verzamelinkomen had van maximaal 27.900 euro, of wanneer u een kind of kinderen heeft maximaal 39.400 euro.

De Raad voor Rechtsbijstand kijkt naast uw inkomen, ook naar uw vermogen. Heeft u vermogen (spaargeld, tweede huis, etc) en zit u daardoor in het heffingvrij vermogen, dan heeft u geen recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. Bij gesubsidieerde rechtsbijstand worden alleen de kosten voor de advocaat en het rechterlijke proces vergoed. U dient wel een eigen bijdrage te betalen. De hoogte hiervan varieert en is op basis van de hoogte van uw inkomen.

Scheiden met behulp van gesubsidieerde rechtsbijstand kan ook via verschillende aanbieders in Nederland zoals bij Scheidingsprofs en Netjes Scheiden.

Neem gerust contact met een van onze juridisch specialisten op voor meer informatie over gesubsidieerde rechtsbijstand.

De experts via Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van uw scheiding. Van convenant tot inschrijving in het bevolkingsregister. Bekijk via deze link de diensten rondom Scheiden.

 

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw wensen?

 • Online scheiden

  U regelt uw scheiding zelf, onder begeleiding van gecertificeerde specialisten.

  Meer weten
 • Mediation

  Een mediator helpt u bij het maken van keuzes en ontzorgt u volledig.

  Meer weten
 • Hulp bij scheiden

  Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

  Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven