fbpx
Ga naar content

Rechtsbijstand bij echtscheiding

Wanneer u gaat scheiden, weet u dat dit geld zal kosten. In sommige gevallen is een scheiding een langdurig en kostbaar traject. Is de echtscheiding te duur voor u? Dan is mogelijk rechtsbijstand een optie.

Mediation bij scheiden

Lees meer

Uw eigen rechtsbijstandverzekering

Heeft u een rechtsbijstandverzekering? Dan kunt u daar wellicht een beroep op doen. Echter zijn de dekkingen voor echtscheiding meestal wel beperkt. Ook kan het zijn dat er een lange wachttijd is op uw verzekering. Dat betekent dat u bijvoorbeeld al minimaal 1 of in sommige gevallen zelfs 3 jaar een rechtsbijstandsverzekering moet hebben, voordat u een vergoeding voor uw echtscheiding kunt krijgen. De kosten voor mediation worden vaak vergoed door rechtsbijstandverzekeringen.

Met een mediator (bekijk nu het aanbod van Judex mediation experts) kunt u samen met uw partner hulp krijgen bij het maken van bepaalde afspraken over zaken waar jullie samen niet helemaal uit komen, bijvoorbeeld afspraken over het huis of de kinderen. Het bedrag dat u binnen een rechtsbijstandsverzekering kunt besteden aan een mediator en welke kosten mogelijk nog meer gedekt zijn, is dus volledig afhankelijk van uw verzekering. Het is dus belangrijk dat u eerst de polisvoorwaarden nakijkt.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

De Nederlandse overheid vindt dat iedereen recht heeft op juridische hulp wanneer hij of zij dat nodig heeft. Voor mensen met een laag inkomen, is er gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit kan een advocaat aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. U als particulier kunt dit niet zelf doen. U kunt een beroep doen op gesubsidieerde rechtsbijstand wanneer u twee jaar geleden (dus in 2022 wordt er gekeken naar 2020) een verzamelinkomen had van maximaal 28.600 euro, of wanneer u een kind of kinderen heeft maximaal 40.400 euro.

De Raad voor Rechtsbijstand kijkt naast uw inkomen, ook naar uw vermogen. Heeft u vermogen (spaargeld, tweede huis, etc) en zit u daardoor in het heffingvrij vermogen, dan heeft u geen recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. Bij gesubsidieerde rechtsbijstand worden alleen de kosten voor de advocaat en het rechterlijke proces vergoed. U dient wel een eigen bijdrage te betalen. De hoogte hiervan varieert en is op basis van de hoogte van uw inkomen.

Voldoet u ook nog aan de voorwaarde voor gratis scheiden van Judex? Dan nemen wij de kosten van uw eigen bijdrage op ons. De scheiding is voor u dan helemaal gratis.

Scheiden met behulp van gesubsidieerde rechtsbijstand en gratis scheiden kan ook via Judex.

Neem gerust contact met een van onze juridisch specialisten op voor meer informatie over gesubsidieerde rechtsbijstand.

De experts via Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van uw scheiding. Van convenant tot inschrijving in het bevolkingsregister. Bekijk via deze link de diensten rondom Scheiden.

 

Altijd een passende oplossing

Online Scheiden

In goed overleg maakt u samen afspraken over de scheiding, hierbij ontvangt u onze juridische ondersteuning.

  • Gebruiksgemak
  • Snelle doorloop
  • Lage kosten
Mediation

Onder begeleiding van een mediator probeert u tot overeenstemming te komen over de scheiding.

  • Complexere zaken
  • Intensieve begeleiding
  • Ruimte voor emotie
Advocatuur

U wordt beiden bijgestaan door een eigen persoonlijke advocaat en communiceert niet meer direct met elkaar.

  • Dient eenzijdig belang
  • Hoger uurtarief

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven