fbpx
Ga naar content

Wat is echtscheidingsmediation?

Mediation is in feite de bemiddeling door een onafhankelijke persoon (de mediator) in een geschil tussen twee partijen. De bedoeling van mediation bij scheiding is dat (ex-)partners samen, met hulp van de mediator, het geschil oplossen. De mediator begeleidt de gesprekken en probeert de communicatie tussen beiden in goede banen te leiden. Er zijn talloze mediators met elk hun specialisatie en apart werkgebied, bijvoorbeeld relationeel of kinderen. Bekijk en vergelijk hier de mediation experts van Judex.

Mediation kan een oplossing bieden bij tal van geschillen: arbeidsgeschillen, burenruzies, maar dus ook bij echtscheidingen en andere familiekwesties.

Mediation vindt altijd plaats op vrijwillige basis. Dat wil zeggen dat als een van beide partijen niet mee wil werken aan mediation, deze vorm van bemiddeling niet afgedwongen kan worden.

Wel komt het regelmatig voor dat een rechter tijdens een gerechtelijke procedure beide partijen voorstelt om te proberen het conflict door middel van mediation op te lossen. Als u er ook met mediation niet uitkomt, dan zal de rechter uiteindelijk de knoop moeten doorhakken.

 

Meer informatie over mediation

Ontdek mediation

Waarom echtscheiding mediation?

Het voordeel van scheiden met mediation is dat u samen probeert uw geschillen op te lossen zonder dat een rechter een ‘harde’ juridische beslissing neemt. Daar staat tegenover dat mediation alleen zin heeft als u bereid bent om met de andere partij (uw partner), onder begeleiding van een mediator, in gesprek te gaan.

Deze mediationgesprekken vinden in vertrouwelijkheid plaats. Beide partijen mogen anderen (inclusief een rechter) niet informeren over hetgeen besproken is.

De voordelen van mediation

Mediation heeft een aantal voordelen ten opzichte van een gerechtelijke procedure:

  • U houdt de oplossing van het geschil min of meer in eigen hand. Laat u de beslissing over aan een rechter, dan is de uitkomst voor beide partijen onzeker.
  • Omdat u uiteindelijk gezamenlijk een oplossing zoekt, kan de verhouding tussen beide partijen vaak goed blijven. Met namen als er kinderen in het spel zijn, is dit uiteraard wenselijk.
  • Mediation gaat vaak sneller en kost minder dan een gerechtelijke procedure.
  • Mediation heeft een informeler karakter dan een gerechtelijke procedure.

Aan de andere kant zijn er ook situaties denkbaar waarbij mediation geen oplossing kan bieden. Dit is bijvoorbeeld het geval als:

  • Een van beide partijen absoluut niet bereid is om mee te werken aan mediation.
  • De verhouding tussen beide partijen zodanig verstoord is dat het in feite onmogelijk is om gezamenlijk te praten over een oplossing.
  • Een van beide partijen perse wil dat een rechter een beslissing neemt.

 

Indien u met hulp van een mediator wilt scheiden ga dan naar Judex diensten voor ScheidenExperts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. 

Bekijk via deze link de mediation experts van het landelijke Judex netwerk

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven