Ga naar content

Wat kost een echtscheiding?

Zodra u weet dat u gaat scheiden, weet u dat dit geld gaat kosten. Hoeveel precies waarschijnlijk niet. Wij geven u een overzicht van de kosten waar u in ieder geval rekening mee dient te houden.

Echtscheidingsadvocaat
U heeft in ieder geval een advocaat nodig omdat de echtscheiding juridisch geregeld moet worden bij de rechtbank. Het uurtarief van een advocaat varieert van circa € 150,- per uur tot zo’n € 230,- per uur. Daarnaast rekent een advocaat nog 21% btw en vaak ook nog 6% kantoorkosten. Dit kan dus best hoog oplopen, zeker als er punten zijn waar jullie over in dispuut gaan met elkaar bij de rechter. Dan kan het bedrag voor enkel de advocaatkosten al snel oplopen tot een bedrag van € 3.000,- tot € 6.000,- per persoon.

Uittreksels
U heeft verscheidene uittreksels (persoonsregister, huwelijksregister en geboorteregister) van de gemeente nodig bij uw scheiding en dient hiervoor leges te betalen. U moet rekenen op gemiddeld € 15,- per uittreksel.

Rechtbank
Griffierechten zijn de kosten die u dient te betalen voor de behandeling van de echtscheiding door de rechtbank. De hoogte van de griffierechten zijn meestal € 144,- per persoon (als u geen recht heeft op tegemoetkoming in de kosten en u beiden de scheiding aanvraagt). Is het een eenzijdige scheiding? Dan zijn deze kosten meestal hoger. Uw advocaat kan u hier meer over vertellen.

Kostenbesparing
U kunt uiteraard proberen de kosten zo laag mogelijk te houden. Bijvoorbeeld door samen dezelfde advocaat te nemen. Dit kan alleen mits u nog goed met elkaar kunt communiceren en niet als vijanden uit elkaar gaat. Scheiden met een mediator is ook een optie. Dit kan van toepassing zijn als jullie bepaalde discussiepunten hebben, maar toch willen zo goed mogelijk te scheiden, zonder het in de rechtbank tot een vechtscheiding te laten komen. Een mediator kan net als een advocaat ook het convenant opstellen, een ouderschapsplan en een gemeenschappelijk verzoekschrift tot scheiding indienen bij de rechtbank. Een mediator kost meestal ook minder per uur dan een advocaat. Indien u niet de middelen heeft zelf een advocaat te betalen, kan het zijn dat u recht heeft op gesubsidieerde rechtsbijstand. Uw advocaat kan dit voor u aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Voor de toewijzing wordt gekeken naar uw inkomen en vermogen. U dient er wel op te rekenen dat u een eigen bijdrage moet betalen.

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw wensen?

 • Online scheiden

  U regelt uw scheiding zelf, onder begeleiding van gecertificeerde specialisten.

  Meer weten
 • Mediation

  Een mediator helpt u bij het maken van keuzes en ontzorgt u volledig.

  Meer weten
 • Hulp bij scheiden

  Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

  Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven