Ga naar content

Wat kost een echtscheiding?

Zodra u weet dat u gaat scheiden, weet u dat dit geld gaat kosten. Wat kost een scheiding? & Kosten aanvragen scheiden, zijn voorkomende vragen. Wij geven u een overzicht van de scheidingskosten waar u in ieder geval rekening mee dient te houden. 

Echtscheidingsadvocaat

U heeft in ieder geval een advocaat nodig omdat de echtscheiding juridisch geregeld moet worden bij de rechtbank. Het uurtarief van een advocaat ligt op zo’n € 200,- per uur. Daarnaast rekent een advocaat nog 21% btw en vaak ook nog 6% kantoorkosten. Dit kan dus best hoog oplopen, zeker als er punten zijn waar jullie over in dispuut gaan met elkaar bij de rechter. Dan kan het bedrag voor enkel de advocaatkosten al snel oplopen tot een bedrag van € 3.000,- tot € 6.000,- per persoon.

Mediator

Een advocaat is nodig om de aanvraag tot echtscheiden in te dienen, maar maken van afspraken en het invullen van alle juridische documenten kunt u doen met een mediator. Dit is een veel goedkopere optie en wordt vaak als prettiger ervaren. Bekijk en vergelijk hier de mediation experts van het landelijke Judex mediator netwerk.

Online scheiding

Zijn jullie nog in staat om met elkaar goede afspraken te maken rondom de scheiding? Dan is online scheiden wellicht de uitkomst voor jullie. Dit is de goedkoopste manier van scheiden en kan al vanaf €299 p.p. Belangrijk hierbij is dat jullie in goed overleg zijn met elkaar. Bij online scheiden kunnen jullie kiezen tussen drie pakketten. Afhankelijk van het pakket dat door jullie gekozen wordt, begeleidt een mediator jullie bij het juridisch vastleggen van de afspraken.

Uittreksels

U heeft verscheidene uittreksels (persoonsregister, huwelijksregister en geboorteregister) van de gemeente nodig bij uw scheiding en dient hiervoor leges te betalen. U moet rekenen op gemiddeld € 15,- per uittreksel.

Rechtbank

Griffierechten zijn de kosten die u dient te betalen voor de behandeling van de echtscheiding door de rechtbank. De hoogte van de griffierechten zijn meestal € 144,- per persoon (als u geen recht heeft op tegemoetkoming in de kosten en u beiden de scheiding aanvraagt). Is het een eenzijdige scheiding? Dan zijn deze kosten meestal hoger. Uw advocaat kan u hier meer over vertellen.

Kostenbesparing

U kunt uiteraard proberen de kosten zo laag mogelijk te houden. Bijvoorbeeld door een mediator in te schakelen in plaats van een advocaat. Een mediator kan net als een advocaat ook het convenant en het ouderschapsplan opstellen. Dit kan ook in de vorm van een online scheiding. Indien u niet de middelen heeft zelf een mediator of online scheiding te betalen, kan het zijn dat u recht heeft op gesubsidieerde rechtsbijstand. Er is voor u dan een mogelijkheid om gratis te scheiden. Uw advocaat kan deze subsidie (toevoeging) voor u aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Voor de toewijzing wordt gekeken naar uw inkomen en vermogen.

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw wensen?

 • Online scheiden

  U regelt uw scheiding zelf, onder begeleiding van gecertificeerde specialisten.

  Meer weten
 • Mediation

  Een mediator helpt u bij het maken van keuzes en ontzorgt u volledig.

  Meer weten
 • Hulp bij scheiden

  Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

  Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven