fbpx
Ga naar content

Wat moet u allemaal regelen wanneer u gaat scheiden?

Een echtscheiding is een ingewikkeld traject waar veel bij komt kijken. U moet veel gaan regelen en doordat er ook veel emoties meespelen bij een scheiding, kan het zijn dat u iets vergeet. Daarom hebben wij van Judex een handig stappenplan en een checklist ontwikkeld die u hierbij kunnen helpen. Zeker weten dat u niks over het hoofd ziet? Wij bieden de “Eerste Hulp Bij Scheiden!” Wat is het verschil tussen het stappenplan en de checklist?

Meer weten over mediation

Meer informatie

Stappenplan

Het besluit te gaan scheiden betekent een grote verandering in uw leven. Het is erg belangrijk dat u goede afspraken met elkaar maakt voor nu om de echtscheiding rond te maken en voor de toekomst. Dit stappenplan van Judex helpt u hoe u stap voor stap door het echtscheidingsproces kunt gaan zonder iets over het hoofd te zien.

 Stap 1: Het besluit om te gaan scheiden

Wanneer jullie het besluit hebben genomen te gaan scheiden, is het verstandig om na de beslissing elkaar even wat ruimte te geven. Laat het tot u doordringen en denk separaat van elkaar na over hoe u uw leven straks voor u ziet na de scheiding. Als het besluit te gaan scheiden van één van u beiden komt, dan kan de boodschap erg hard aankomen bij de ander. De impact zal groter zijn wanneer het geen gezamenlijk besluit is, dus geef elkaar dan ook even wat tijd.

 Stap 2: Welke hulp kiest u bij het regelen van uw scheiding?

Voor het regelen van de scheiding heeft u een advocaat nodig. Deze is bevoegd een verzoekschrift tot echtscheiding in te dienen bij de rechtbank. Wanneer u niet met elkaar kunt communiceren en niet tot afspraken kunt komen, kunt u beiden een eigen advocaat nemen. Het gevaar bestaat dat u nu tegenover elkaar komt te staan in de rechtbank en de scheiding een langdurig en kostbaar proces wordt. U kunt daarom ook samen een mediator inschakelen. Een mediator faciliteert gesprekken tussen u beiden waarin u samen op zoek gaat naar de oplossing voor zaken waar u niet uit komt. De mediator begeleidt u in het proces en wordt er uitgegaan van het zelf oplossend vermogen van beide partijen. Kijk welke mediator bij u in de buurt bij jullie past. Wanneer u heel goed met elkaar kunt overleggen en afspraken kunt maken, is een online scheiding wellicht wat voor u. Samen maakt u alle afspraken en legt deze vast. Een juridisch specialist controleert dit en kan voor u de afhandeling van de scheiding bij de rechtbank regelen. Dit is de snelste en goedkoopste manier van scheiden in Nederland.

 Stap 3: De financiële afspraken

De financiën is een belangrijk onderdeel van de scheiding. U dient hier samen goede afspraken over te maken. Dit kunt u doen met een van de Judex mediation experts. Hierbij moet u denken aan de verdeling van het vermogen, eventuele schulden, de verdeling van het pensioen, de woning (en eventuele hypotheek die daar op zit). Wat gaat u doen met de woning? Blijft één van u er wonen en moet de ander uitgekocht worden? Zal er straks alimentatie moeten worden betaald? Hierbij hebben we het niet enkel over kinderalimentatie, maar wellicht ook partneralimentatie. Ook moet u de verzekeringen bekijken. Sommige kunt u misschien opzeggen, anderen dient u over te sluiten. Alle afspraken die u maakt over de financiën worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

 Stap 4: Stel een ouderschapsplan op

Wanneer u samen minderjarige kinderen heeft, is het verplicht een ouderschapsplan op te stellen dat wordt ingediend samen met het echtscheidingsconvenant. Hierin staat hoe u samen de opvoeding en verzorging van de kinderen regelt na de scheiding. In het ouderschapsplan staat bijvoorbeeld hoe de omgang wordt geregeld, de afspraken over alimentatie, maar ook hoe u met elkaar communiceert over zaken omtrent de kinderen. Of hoe u omgaat met verjaardagen en feestdagen. Eigenlijk kunt u in het ouderschapsplan alles opnemen wat te maken heeft met de opvoeding en verzorging van de kinderen.

 Stap 5: Vraag de echtscheiding aan

De advocaat kan een gemeenschappelijk verzoek voor een echtscheiding indienen bij de rechtbank. Bij dit verzoek wordt het echtscheidingsconvenant en eventuele ouderschapsplan toegevoegd. U kunt ook eenzijdig een scheiding aanvragen. Uw partner wordt vervolgend geïnformeerd door de rechtbank.

 Stap 6: De beslissing van de rechter

De rechter neemt het verzoek tot echtscheiding in behandeling. Wanneer het een gemeenschappelijk verzoek is, neemt de rechter het echtscheidingsconvenant en eventuele ouderschapsplan op in de echtscheidingsbeschikking. Bij een eenzijdig verzoek zal de rechter eerst nog beide partijen aan het woord laten en aanhoren voordat hij of zij een beslissing neemt en de scheiding uitspreekt.

 Stap 7: Het definitief maken van de scheiding

Na de uitspraak van de rechter, moet deze worden opgenomen in de registers van de burgerlijke stand. Dit kan vanaf het moment dat de termijn voor het in beroep gaan is verstreken (6 maanden na uitspraak van de rechter). Uw advocaat regelt dat de beschikking wordt ingeschreven in de registers. Daarna bent u officieel gescheiden.

Checklist

Naast het stappenplan is het handig de checklist van Judex te gebruiken. Zo voorkomt u dat u belangrijke zaken vergeet en heeft u tevens voor uzelf een stok achter de deur zaken tijdig te regelen.

1. Waar moet u op letten bij de kinderen als u gaat scheiden?Belangrijk is dat u uw kinderen centraal blijft stellen tijdens de scheiding. Voor hen wilt u immers het allerbeste.

Deze zaken moet u niet vergeten als het gaat over de kinderen:
 Ouderschapsplan
 Woonsituatie
 Verdeling ouderlijk gezag
 Omgangsregeling
 Alimentatie

2. Waar moet u op letten bij het regelen van de financiën?
 Verdeling van het gezamenlijk vermogen
 Verdeling van eventuele schulden
 Stopzetten van spaarplannen en opnieuw inregelen voor u beiden en/of de kinderen
 Verdeling pensioen
 Eventuele partneralimentatie
 Opzeggen gezamenlijke verzekeringen
 Opnieuw aanvragen verzekeringen
 Aanpassen testament

3. Wat gaat er met de gezamenlijke woning gebeuren?
 Koopwoning: laten taxeren
 Koopwoning: wordt een van de partijen uitgekocht? Stel de koopsom vast
 Koopwoning: afspraken huidige hypotheek bekijken
 Koopwoning: informeren naar nieuwe hypotheek
 Huurwoning: contact opnemen met verhuurder
 Huurwoning: huurvoorwaarden opvragen
 Huurwoning: huur opzeggen of wordt één van beiden de nieuwe hoofdhuurder?

4. Wat doet u met de inboedel?
 Bepalen wie welke spullen krijgt
 Zijn er spullen die u beiden per se wilt hebben?
 Wat doet u met dure spullen: verdelen of verkopen
 Wat doet u met erfstukken?
 Wat voor spullen heeft u na de scheiding nog nodig?

Het is belangrijk de nodige stukken nodig alvast klaar te leggen ten behoeve van het echtscheidingsproces. N.B. verzamel alleen wat voor u van toepassing is:

 Jaaropgaaf laatste jaar (voorafgaand)
 Recente salarisstroken
 Recente uitkeringsspecificaties
 Jaarstukken
 Aangifte Inkomstenbelasting laatste jaar (voorafgaand)
 Aanslag Inkomstenbelasting laatste jaar (voorafgaand)
 Laatste belastingaangifte verzamelinkomen i.v.m. eventuele toevoeging
 Voorlopige teruggaaf belasting lopend jaar
 Koopovereenkomst woning
 Eigendomsakte
 Hypotheekakte
 Polis levensverzekering
 Jaaroverzicht hypotheek
 Recent bankafschrift hypotheeklasten
 Opgaaf onroerendezaakbelasting
 Opgaaf premie opstalverzekering
 Huurovereenkomst
 Opgaaf service kosten
 Mededeling huuraanpassing
 Bewijsstuk huurtoeslag
 Polis/opgaaf premie ziektekostenverzekering
 Polis/opgaaf premie arbeidsongeschiktheidsverzekering
 Polis/opgaaf premie ANW
 Overeenkomst persoonlijke lening/doorlopend krediet
 Recent bankafschrift persoonlijke lening doorlopend krediet (rente en/of aflossing)

Altijd een passende oplossing

Online Scheiden

In goed overleg maakt u samen afspraken over de scheiding, hierbij ontvangt u onze juridische ondersteuning.

  • Gebruiksgemak
  • Snelle doorloop
  • Lage kosten
Mediation

Onder begeleiding van een mediator probeert u tot overeenstemming te komen over de scheiding.

  • Complexere zaken
  • Intensieve begeleiding
  • Ruimte voor emotie
Advocatuur

U wordt beiden bijgestaan door een eigen persoonlijke advocaat en communiceert niet meer direct met elkaar.

  • Dient eenzijdig belang
  • Hoger uurtarief

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven