fbpx
Ga naar content

Hypotheek bij scheiding – Hypotheek overnemen

Bij een echtscheiding komen er een hoop financiële punten kijken. Zo ook het huis en de hypotheek. Wilt één van u na de echtscheiding in jullie koopwoning blijven wonen? Waarschijnlijk bent u beiden (gedeeltelijk) eigenaar van de woning. Wilt u in de woning blijven wonen, dan betekent dit dat u de hypotheek volledig moet overnemen. Zowel de hypotheek als de woning komen dan op uw naam te staan. Vaak is het zo dat u dan uw ex-partner moet uitkopen. De eerste stap die u moet nemen, is de waarde van het huis te laten bepalen.

Waardebepaling van de koopwoning

U dient de woning te laten taxeren door een erkend taxateur of makelaar. Er is sprake van overwaarde wanneer het huis op het moment van taxeren meer waard is dan hypotheek. Als de woning wilt overnemen, dan moet u de overwaarde aan uw ex-partner betalen. De bestaande hypotheek zal worden verhoogd met het bedrag van de overwaarde, voordat de hypotheek op uw naam gezet kan worden. Wanneer er sprake is van een onderwaarde, dan moet degene die niet in het huis blijft, bij betalen.

U wilt beiden de hypotheek overnemen

Wat gebeurt er als u beiden in de woning wilt blijven wonen en de hypotheek wilt overnemen? Indien daar sprake van is, dan moet de rechter een uitspraak doen en de woning aan één van u toewijzen. Als er minderjarige kinderen in uw gezin zijn, dan zal de rechter meestal het huis toewijzen aan de partner bij wie de kinderen blijven wonen.

Indien u meer informatie wilt over het overnemen van een hypotheek bij scheiding, kunt u terecht bij één van onze specialisten van Judex Hulp. Zij helpen u graag. Komt u er samen niet helemaal uit? Dan biedt mediation wellicht een oplossing.

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw wensen?

 • Online scheiden

  U regelt uw scheiding zelf, onder begeleiding van gecertificeerde specialisten.

  Meer weten
 • Mediation

  Een mediator helpt u bij het maken van keuzes en ontzorgt u volledig.

  Meer weten
 • Hulp bij scheiden

  Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

  Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven