fbpx
Ga naar content

Hypotheek bij scheiding – Hypotheekrenteaftrek

Bij een scheiding komen er veel financiële zaken kijken. Zo ook de hypotheek. Stel: U heeft een koopwoning en u gaat scheiden. Wat zijn de gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek? En als één van u in de koopwoning blijft wonen? Wij geven u meer informatie over de hypotheekrenteaftrek bij een echtscheiding door de verschillende scenario’s op een rij te zetten.

U blijft in de koopwoning wonen die van u beiden is

Bij een huwelijk is de koopwoning veelal van gedeelde eigendom. Wanneer u ook beiden de helft van de hypotheekrente betaalt, kunt u deze beiden aftrekken. Uw ex-partner kan na 24 maanden nadat hij/zij de koopwoning heeft verlaten, de hypotheekrente niet meer aftrekken. Het aandeel van de koopwoning verhuist dan ook naar Box 3. Uw eigen deel van de hypotheekrente blijft aftrekbaar.

U blijft in de koopwoning wonen die van uw ex-partner is

Het kan ook zijn dat de huidige koopwoning van uw ex-partner is en u erin blijft wonen. Bijvoorbeeld omdat de kinderen bij u komen wonen en de koopwoning de beste plek is ten opzichte van school. Uw ex-partner mag dan nog voor de duur van 24 maanden de koopwoning als zijn of haar eigen woning beschouwen en zodoende kunt u fiscaalvriendelijk makkelijker de overstap maken van samenwonen en leven naar gescheiden leven. Na de duur van deze 24 maanden kan uw ex-partner geen gebruik meer maken van de hypotheekrenteaftrek. De koopwoning komt dan in Box 3 voor de belastingaangifte. Bij de aangifte moet dan de volledige waarde van het huis minus de hypotheekschuld opgegeven worden.

U blijft in de eigen koopwoning wonen

Als de koopwoning op uw naam staat, dan heeft uw echtscheiding geen gevolgen voor de hypotheek. Fiscaal gezien blijft alles ongewijzigd en kunt u nog steeds de hypotheekrente volledig blijven aftrekken.

Heeft u hulp nodig bij het regelen van alles rondom uw hypotheek voor, na of tijdens de scheiding? Neem dan een kijkje bij onze dienst Scheiden en Wonen.

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw wensen?

 • Online scheiden

  U regelt uw scheiding zelf, onder begeleiding van gecertificeerde specialisten.

  Meer weten
 • Mediation

  Een mediator helpt u bij het maken van keuzes en ontzorgt u volledig.

  Meer weten
 • Hulp bij scheiden

  Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

  Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven