Ga naar content

Hypotheek bij scheiding – Hypotheekrenteaftrek

U heeft een koopwoning en u gaat scheiden. Wat zijn de gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek? En als één van u in de koopwoning blijft wonen? Wij geven u meer informatie over de hypotheekrenteaftrek bij een echtscheiding door de verschillende scenario’s op een rij te zetten.

U blijft in de koopwoning wonen die van u beiden is
Bij een huwelijk is de koopwoning veelal van gedeelde eigendom. Wanneer u ook beiden de helft van de hypotheekrente betaalt, kunt u deze beiden aftrekken. Uw ex-partner kan na 24 maanden nadat hij/zij de koopwoning heeft verlaten, de hypotheekrente niet meer aftrekken. Het aandeel van de koopwoning verhuist dan ook naar Box 3. Uw eigen deel van de hypotheekrente blijft aftrekbaar.

U blijft in de koopwoning wonen die van uw ex-partner is
Het kan ook zijn dat de huidige koopwoning van uw ex-partner is en u erin blijft wonen. Bijvoorbeeld omdat de kinderen bij u komen wonen en de koopwoning de beste plek is ten opzichte van school. Uw ex-partner mag dan nog voor de duur van 24 maanden de koopwoning als zijn of haar eigen woning beschouwen en zodoende kunt u fiscaalvriendelijk makkelijker de overstap maken van samenwonen en leven naar gescheiden leven. Na de duur van deze 24 maanden kan uw ex-partner geen gebruik meer maken van de hypotheekrenteaftrek. De koopwoning komt dan in Box 3 voor de belastingaangifte. Bij de aangifte moet dan de volledige waarde van het huis minus de hypotheekschuld opgegeven worden.

U blijft in de eigen koopwoning wonen
Als de koopwoning op uw naam staat, dan heeft uw echtscheiding geen gevolgen voor de hypotheek. Fiscaal gezien blijft alles ongewijzigd en kunt u nog steeds de hypotheekrente volledig blijven aftrekken.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven