fbpx
Ga naar content

Hypotheek bij scheiding – wat moet er gebeuren?

Wanneer u samen een koophuis heeft en besluit te gaan scheiden, moet er veel geregeld worden. Ook financiële zaken, zoals de woning en hypotheek. U en uw ex-partner zullen moeten besluiten of één van u in de woning blijft wonen, of dat u beiden de woning verlaten en deze gaan verkopen. Er zijn verschillende scenario’s mogelijk.

Meer informatie over scheiden en wonen

Lees meer

Wanneer één van u blijft in de woning wonen

Wanneer het huis alleen op uw naam of op de naam van uw ex-partner staat, kan deze persoon alleen in het huis blijven wonen. Dat betekent ook dat wanneer u geen mede-eigenaar van het huis bent, uw partner op ieder moment kan bepalen dat u het huis moet verlaten. U bent immers geen mede-eigenaar van het huis en heeft in dat geval nergens recht op. Andersom geldt hetzelfde wanneer u volledig eigenaar van het koophuis bent.

In de meeste gevallen zijn beide partners echter gedeeltelijk eigenaar van het huis. In dat geval is de situatie iets ingewikkelder. Wanneer één van u in het huis wil blijven wonen, zal hij of zij de ander uit moeten kopen. U dient dan een bedrag aan uw ex-partner te betalen om de hypotheek volledig op uw naam te krijgen. Als u beiden in het koophuis willen blijven wonen en er niet uit komen, zal de rechter beslissen wie de woning toegewezen krijgt.

Wanneer u het huis wilt verkopen na de scheiding

Het kan ook zo zijn dat u allebei niet in het koophuis kunnen of willen blijven wonen. In dat geval moet het huis verkocht worden. Met de opbrengst van de verkoop kunnen u en uw ex-partner dan de hypotheekschuld aflossen. Een eventuele overwaarde wordt vervolgens verdeeld. Er kan ook sprake zijn van een restschuld, als de woning minder oplevert dan de hypotheekschuld. In dat geval wordt de restschuld verdeeld op basis van het eigenaarschap van het huis. Als u allebei voor 50% eigenaar zijn, moeten u beiden de helft van de restschuld betalen.

Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan het zo zijn dat de restschuld wordt kwijtgescholden. U dient hiervoor wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Neem dan ook altijd contact op met NHG om te onderzoeken of u hiervoor in aanmerking komt.

Heeft u hulp nodig bij het regelen van alles rondom uw woning en hypotheek voor, na of tijdens de scheiding? Bekijk hier dan onze dienst Scheiden & Wonen.

Altijd een passende oplossing

Online Scheiden

In goed overleg maakt u samen afspraken over de scheiding, hierbij ontvangt u onze juridische ondersteuning.

  • Gebruiksgemak
  • Snelle doorloop
  • Lage kosten
Mediation

Onder begeleiding van een mediator probeert u tot overeenstemming te komen over de scheiding.

  • Complexere zaken
  • Intensieve begeleiding
  • Ruimte voor emotie
Advocatuur

U wordt beiden bijgestaan door een eigen persoonlijke advocaat en communiceert niet meer direct met elkaar.

  • Dient eenzijdig belang
  • Hoger uurtarief

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven