fbpx
Ga naar content

Ik wil scheiden, wat nu?

U wilt gaan scheiden. Dat is niet leuk, maar waarschijnlijk onvermijdelijk. Ondanks het feit dat het uw keuze is, is het een verdrietig moment. U moet omgaan met allerlei emoties die daarbij komen kijken. Ondertussen moet u nog wel door het met dagelijks leven. Maar hoe pakt u het nu aan? Hoe moet u het vertellen aan uw partner en wat zijn de eerste stappen die u nu moet ondernemen? Waar vindt u de mediator die bij uw situatie past? En ook belangrijk: hoe gaat u straks uw nieuwe leven oppakken? Wij geven u een aantal handige tips hiervoor.

Meer informatie over online scheiden

Ontdek online scheiden

1. Denk er goed over na
Als eerste: weet u zeker weet dat een echtscheiding de enige optie is? Heeft u nagedacht over bijvoorbeeld relatietherapie? Als u echt geen mogelijkheid meer ziet om er samen uit te kome, dan is scheiden de enige optie.

2. Vertel het uw partner
Kies een rustig moment uit wanneer u het uw partner gaat vertellen. Bij voorkeur in het weekend wanneer u geen verplichtingen hebt. Breng de boodschap rustig en duidelijk. Praat vooral vanuit uw eigen gevoel en uit geen verwijten naar de ander. Laat ook emoties toe, waarschijnlijk vooral die van uw partner. U zit immers al een tijdje met de gedachte en voor uw partner kan het bericht als donderslag bij heldere hemel komen. U hoeft na het brengen van de boodschap niet direct over tot actie. Geef elkaar even de ruimte om het te laten bezinken.

3. Communiceer met uw aanstaande ex
Om een scheiding soepel te laten verlopen, is het belangrijk dat u en uw aanstaande ex nog goed met elkaar kunnen praten. Dit zorgt ervoor dat alles veel sneller, beter en gemakkelijker geregeld kan worden. Dus zet uw gevoelens even op zij, soms moet u misschien uw tong er even voor afbijten, maar houd in uw hoofd: hoe sneller hoe beter.

4. Denk vooral in het belang van uw kinderen
Zet uw kinderen altijd op de eerste plaats. In de chaos van een scheidingsproces wordt dit soms uit het oog verloren. U dient te handelen in het belang van het welzijn en geluk van de kinderen. Uw kinderen hebben niet om een scheiding gevraagd, dus dient u er samen voor zorgen dat zij bij u beiden op de eerste plaats staan.

5. Gebruik een stappenplan
Een echtscheiding kost veel tijd en energie door de hoeveelheid zaken die geregeld moeten worden. Het zijn zoveel dingen die u nu moet doen, dat u snel iets vergeet. Het huis, een regeling voor de kinderen, alimentatie en dergelijke vergeet u vast niet zo snel. Maar denkt u ook aan bijvoorbeeld de verzekeringen en pensioenen. Een handig stappenplan geeft u houvast en zicht op de juiste volgorde van zaken die u moet regelen. Zo bent u ervan verzekerd dat u niet over het hoofd ziet en kunt u een goed echtscheidingsconvenant gaan indienen. Dit levert u bovendien direct een tijds- en geldbesparing op. Ook zal u zo het scheidingsproces rustiger doorlopen, omdat u weet dat er niets zal worden vergeten.

6. Wees er voor uw kinderen
Voor uw gezin zal er een soort rouwperiode komen. Het leven zal voor iedereen nu heel anders en nieuw zijn. Belangrijk is dat, een beetje afhankelijk van de leeftijd, het voor de kinderen duidelijk is dat u er altijd voor ze bent om ze te steunen en om mee te praten. Zij moeten leren omgaan met hun nieuwe leven. Probeert u zelf ook goed te letten op signalen dat het misschien niet goed met ze gaat, want sommige kinderen zijn niet echte praters. Dus let bijvoorbeeld goed op dingen in hun gedrag dat ze voorheen niet toonden. Dan kunt u ook snel ingrijpen. Op deze site kunt handige tips vinden hoe u uw kinderen door de scheiding kunt helpen.

7. Zoek de juiste hulp
Zoek samen met uw partner de juiste hulp voor jullie scheiding. Kunnen jullie er samen uitkomen en goede afspraken maken, dan is online scheiden een goede optie. Hebben jullie zaken waar jullie het niet meteen eens over zijn, dan kunt u er met een mediator wellicht goed uit komen. Bekijk eens de mogelijkheden die Judex biedt om een scheiding te regelen.

8. Vergeet uw testament niet
Waarschijnlijk heeft u een testament opgesteld toen u trouwde of het moment dat er kinderen kwamen. Nu u gaat scheiden moet u ook het testament niet vergeten aan te passen. Uw nabestaanden kunnen voor vervelende situaties komen te staan wanneer u het niet aanpast. Ook als er sprake is van een nieuw huwelijk kan een oud testament voor problemen zorgen.

9. Verdeel het pensioen tijdig
Bij een scheiding moet ook het opgebouwde ouderdomspensioen verdeeld worden. In de Wet verevening pensioenrechten staat hier alles over beschreven. Wanneer u ervoor zorgt dat u binnen twee jaar na de scheiding het pensioen verdeeld, scheelt dat u een hoop administratief geregel via uw ex en krijgt u het rechtstreeks uitbetaald. Meer over de pensioenverdeling bij scheiding kunt u hier lezen.

10. Vier het leven
Na een verwerkingsperiode, ondanks het feit dat de scheiding uw keuze was en ongeacht hoe lang die periode ook duurt, moet u weer gaan genieten van het leven. Dit zal het niet voor iedereen even gemakkelijk zijn. Plan daarom leuke dingen om te doen. Met en zonder kinderen. Lekker een dag naar het strand, pretpark, kinderboerderij, het bos, een dagje weg met een vriendin, lekker shoppen of naar de sauna of een avondje uiteten en de bioscoop.

Een scheiding is een hele heftige, intensieve, levens veranderende gebeurtenis, maar zeker niet het einde van de wereld. U zult merken dat alles wat u moet regelen en waar u rekening mee dient te houden best te doen is, zolang u dit maar stap voor stap doet.

De experts via Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van uw scheiding. Van convenant tot inschrijving in het bevolkingsregister. Bekijk via deze link de diensten rondom Scheiden.

Altijd een passende oplossing

Online Scheiden

In goed overleg maakt u samen afspraken over de scheiding, hierbij ontvangt u onze juridische ondersteuning.

  • Gebruiksgemak
  • Snelle doorloop
  • Lage kosten
Mediation

Onder begeleiding van een mediator probeert u tot overeenstemming te komen over de scheiding.

  • Complexere zaken
  • Intensieve begeleiding
  • Ruimte voor emotie
Advocatuur

U wordt beiden bijgestaan door een eigen persoonlijke advocaat en communiceert niet meer direct met elkaar.

  • Dient eenzijdig belang
  • Hoger uurtarief

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven